Trei posibile cazuri de gripa aviara la om, anuntate in Colorado (SUA). Infectiile umane cu H5N1 ar putea duce la o pandemie

externe

In statul Colorado (SUA) au fost semnalate trei cazuri prezumtive de infectie cu virusul gripei aviare H5 la lucratorii unor fermele de pasari de curte, au anuntat vineri experti ai Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), conform Reuters.

Cele trei persoane au prezentat simptome usoare, a transmis CDC intr-un comunicat. Infectiile au avut loc la lucratorii care sacrificau animale infectate intr-o unitate de pasari care se confrunta cu un focar de gripa aviara H5N1.

Simptomele au inclus conjunctivita si simptome comune ale infectiilor respiratorii, au declarat oficialii din Colorado, intr-un comunicat, adaugand ca niciuna dintre persoane nu a fost spitalizata.

Epidemiologii au declarat ca infectiile par sa fi avut loc prin contactul cu pasarile de curte infectate. CDC a declarat ca trimite o echipa in Colorado pentru a sprijini o investigatie si ca riscul pentru publicul larg ramane scazut.

Infectiile umane cu gripa aviara H5N1 sunt ingrijoratoare din cauza potentialului de a provoca boli severe si posibil de a provoca o pandemie, daca virusul s-ar schimba si ar dobandi capacitatea de a se raspandi cu usurinta de la om la om, a informat CDC.

Cazurile fac parte dintr-un focar de anvergura de gripa aviara H5N1 care s-a raspandit la nivel global la pasarile salbatice, infectand pasarile de curte si diverse specii de mamifere si provocand un focar si la vacile de lapte din SUA.

„Nu exista semne de crestere neasteptata a activitatii gripale, altfel decat pana acum, in Colorado sau in alte state afectate de focarele de gripa aviara H5 la vaci si pasari de curte”, a comunicat CDC.

Testele preliminare efectuate de oficialii din Colorado au aratat ca cei trei au fost infectati cu un nou tip de gripa si se presupune ca au gripa aviara. Probele au fost trimise la CDC pentru teste de confirmare.

Daca sunt pozitive, ar reprezenta al patrulea caz de gripa aviara in Colorado si al saptelea caz de virus in SUA din martie.

CDC a transmis ca descoperirile din investigatia lor vor informa daca sunt necesare modificari de orientare. O analiza a secventelor de virus de la acest focar va fi, de asemenea, importanta pentru a determina daca este justificata o modificare a evaluarii riscurilor.

CDC a declarat ca recomandarile sale cu privire la H5N1 raman neschimbate si a indemnat oamenii sa evite expunerea apropiata, prelungita sau neprotejata la animale bolnave sau moarte, inclusiv pasari salbatice, pasari de curte, alte pasari domestice si alte animale salbatice sau domestice, inclusiv vaci.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: