Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Atacatorul a fost ucis (VIDEO)

externe

Trump impuscat

Fostul presedinte Donald Trump, candidat republican la alegerile americane din noiembrie, a fost evacuat de la un miting de campanie in Pennsylvania, cu sange pe fata, dupa ce s-au auzit mai multe focuri de arma, transmit NBC News, AFP si Reuters.

Donald Trump, care tocmai incepuse discursul electoral, la mitingul din Butler, Pennsylvania, a fost imediat doborat la pamant de agentii Secret Service. Dupa cateva clipe, s-a ridicat, inconjurat de agentii care l-au escortat de la scena pana la masina lui. El si-a ridicat pumnul in aer, sfidator, in aplauzele sustinatorilor sai.

Donald Trump „este in siguranta”, a anuntat la scurt timp un purtator de cuvant al Secret Service, insarcinat cu securitatea presedintilor si fostilor presedinti.

Donald Trump Jr. spune ca a vorbit cu tatal sau. „Tocmai am vorbit cu tatal meu la telefon si este foarte bine dispus. El nu va inceta niciodata sa lupte pentru a salva America, indiferent de ceea ce stanga radicala arunca asupra lui”, a transmis Donald Trump Jr.

A fost ultimul miting al lui Donald Trump inainte de Conventia republicana unde urmeaza sa fie nominalizat oficial drept candidat al Partidului Republican in fata presedintelui democrat in exercitiu, Joe Biden, la alegerile din noiembrie.

„Am vazut multi oameni aruncandu-se la pamant, parand confuzi. Am auzit focurile de arma, a sunat ca ceva intre petarde si un pistol de calibru mic”, a declarat pentru AFP la fata locului un simpatizant, John Yeykal.

Presedintele Biden a fost informat

Presedintele Biden a fost informat despre situatie, a anuntat Casa Alba. „Am fost informat cu privire la impuscaturile de la mitingul lui Donald Trump din Pennsylvania. Sunt recunoscator sa aud ca este in siguranta si se simte bine.

Ma rog pentru el si familia sa si pentru toti cei care au fost la miting, in timp ce asteptam informatii suplimentare. Jill si cu mine suntem recunoscatori Serviciului Secret pentru ca l-au pus in siguranta. Acest tip de violenta nu-si are loc in America. Trebuie sa ne unim ca natiune pentru a o condamna”, a transmis Joe Biden.

De asemenea, presedintele SUA Joe Biden a discutat cu Donald Trump, dupa ce acesta a fost ranit la mitingul din Pennsylvania, transmite Reuters.

Atacatorul a fost impuscat

Procurorul districtului Butler, Richard A Goldinger, a confirmat pentru Associated Press ca atacatorul a fost impuscat. In urma schimbului de focuri, o alta persoana din public a fost ucisa si altele doua ranite grav.

FBI confirma tentativa de asasinat

Potrivit AP, autoritatile iau in calcul varianta unei tentative de asasinat.

Biroul Federal de Investigatii din SUA a confirmat ca focurile de arma care l-au vizat sambata pe Donald Trump la un miting de campanie in Pennsylvania au fost cu adevarat „o tentativa de asasinat”, scriu AFP si Reuters, preluate de Agerpres.

„In aceasta seara am asistat la ceea ce numim o tentativa de asasinat asupra fostului nostru presedinte Donald Trump”, a declarat un oficial al FBI, Kevin Rojek intr-o conferinta de presa.

El a mai precizat ca FBI este „aproape de a identifica” persoana care a tras asupra candidatului republican la alegerile pentru Casa Alba din SUA, dar ca nu poate dezvalui identitatea si ca nu se cunoaste motivul tentativei de asasinat.

De asemenea, conform FBI, „nu sunt motive” pentru a crede ca exista o „alta amenintare” dupa acest atac.

Mai multi lideri au postat pe X mesaje de sustinere, printre care Benjamin Netanyahu si Viktor Orban. „Nu exista loc pentru violenta politica in democratia noastra”, a reactionat si fostul presedinte democrat Barack Obama.

UPDATE – Secret Service a confirmat ca agentii sai au ucis persoana care a deschis focul asupra lui Donald Trump la mitingul sau din Pennsylvania si anunta ca, pe langa un participant ucis, alti doi membri ai publicului au fost „grav raniti”.

Secret Service afirma ca incidentul a avut loc in jurul orei locale 6.15 (duminica, ora 1:15, ora Romaniei), iar atacatorul a stat in afara perimetrului unde se desfasura mitingul, intr-o pozitie inalta.

”Personalul Secret Service l-a neutralizat pe tragator, care este acum decedat, Secret Service a raspuns rapid cu masuri de protectie, iar fostul presedinte este in siguranta si este evaluat. Un spectator a fost ucis, doi spectatori au fost raniti in mod grav”, precizeaza Secret Service.

ABC News, potrivit News.ro, relateaza ca persoana care a deschis focul asupra mitingului lui Donald Trump, omorand o persoana si ranind alte doua, a tras de opt ori in ceea ce oficialii din serviciile de aplicare a legii cred ca a fost o tentativa de asasinat.

Atacatorul se urcase pe un acoperis, la circa 200-250 de metri si a folosit o pusca de tip AR, foarte populara in Statele Unite, care a fost folosita in multe incidente de impuscaturi in masa.

Conform CNN, surse din cadrul fortelor de aplicare a legii au confirmat ca tragatorul a fost in afara locului de desfasurare a mitingului fostului presedinte Donald Trump din Pennsylvania.

Doua dintre aceste surse spun ca tragatorul se afla pe un acoperis, in afara perimetrului. Mai multe surse de aplicare a legii s-au referit la acest individ ca la un lunetist, desi detalii suplimentare cu privire la acest lucru nu sunt clare.

Procurorul districtului Butler, Richard Goldinger, a declarat ca detectivul sau sef i-a spus ca tragatorul se afla pe o cladire adiacenta proprietatii, dar nu are detalii suplimentare despre persoana.

„Ar fi fost nevoie de o pusca. Au fost cateva sute de metri”, a mentionat el.

Potrivit BBC, un martor a declarat ca a vazut pe cineva cu o pusca in afara perimetrului unde se tinea mitingul lui Trump si a incercat sa il indice politiei, inainte ca acesta sa deschida focul.

„L-am observat pe tip tarandu-se pe acoperisul cladirii de langa noi, la 15 metri distanta de noi. Avea o pusca, l-am putut vedea clar cu o pusca”, a declarat martorul.

TRUMP: „Am fost impuscat cu un glont care a strapuns partea de sus a urechii mele drepte”

„Vreau sa multumesc US Secret Service si tuturor fortelor de ordine pentru raspunsul lor rapid la impuscaturile care care tocmai a avut loc in Butler, Pennsylvania. Cel mai important, vreau sa transmit condoleantele mele familiei persoanei care a fost ucisa la miting si, de asemenea, familiei unei alte persoane care a fost grav ranita.

Este incredibil ca un astfel de act poate avea loc in tara noastra. Nu se stie nimic in acest moment despre atacator, care este acum mort. Am fost impuscat cu un glont care a strapuns partea de sus a urechii mele drepte.

Am stiut imediat ca ceva nu era in regula cand am auzit un suierat, impuscaturi si am simtit imediat glontul sfasiindu-mi pielea. Am sangerat mult, asa ca am am realizat atunci ce se intampla. DUMNEZEU Binecuvanteaza AMERICA!” – a scris Trump pe Truth Social.

Donald Trump a parasit spitalul

Donald Trump a parasit spitalul local dupa ce a fost impuscat in ureche, au declarat doua surse pentru CBS News.

Nu se stie incotro se va indreapta acum Trump. El trebuia sa mearga la proprietatea sa din Bedminster, New Jersey, dupa miting.

De asemenea, fostul presedinte urma ca duminica sa mearga in Milwaukee, Wisconsin, acolo unde incepe Conventia Nationala Republicana.

Donald Trump a fost vazut coborand scarile avionului sau dupa ce a aterizat in New Jersey duminica dimineata, potrivit unui clip postat pe platforma X de campania Trump.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: