NATO si Germania pregatesc o strategie pentru transferul a 800.000 de militari catre estul Europei. Planul, in eventualitatea unui atac al Rusiei

externe

Ministerul Apararii din Germania (Bundeswehr), impreuna cu NATO, elaboreaza un plan de desfasurare a trupelor germane si aliate spre Europa de Est, in cazul unui posibil conflict militar intre alianta si Rusia. Potrivit informatiilor furnizate de Der Spiegel, preluate de Deutsche Welle, Germania a stabilit coordonatele de actiune pe baza planului OPLAN DEU (Plan de Operatii Germania).

OPLAN DEU acopera implementarea dispozitivului Bundeswehrului in Germania in timp de pace, criza sau razboi, adica intreaga gama de interventii privind apararea si securitatea nationala.

Ruta cheie pentru coloanele auto militare ce se vor deplasa la vest la est va fi autostrada A2, care merge de la Oberhausen in Renania de Nord-Westfalia pana la soseaua de centura a Berlinului.

Printre punctele critice pentru fluxul de transport asigurat pe aceasta principala cale de comunicatie rutiera se numara podul Hohenwarte peste Elba la nord de Magdeburg, care are aproape 1.200 de metri lungime. In cazul unui sabotaj sau al unui atac cu racheta asupra acestuia, autostrada A2 va fi complet paralizata.

Capacitatea de a disloca rapid contingente mari de forte NATO pe flancul estic al Aliantei – in cazul escaladarii situatiei de securitate – este pilonul central al descurajarii conventionale, iar sarcina esentiala a Germaniei este sa asigure desfasurarea planificata si aprovizionarea aliatilor prin acordarea sprijinului specific natiunii gazda.

Daca Rusia ataca flancul estic al NATO, va fi necesar sa se asigure transportul a aproximativ 800.000 de militari ai aliantei si peste 200.000 de unitati de diferite echipamente prin Germania, in termen de trei pana la sase luni.

In cadrul acestui aflux masiv de forte si mijloace, militarilor va trebui sa li se asigure conditii de hrana si cazare in diferite puncte pe timpul transportului, iar echipamentele vor necesita combustibili si infrastructura, dupa cum observa si Ralph Tiesler, presedintele Oficiului Federal de Protectie Civila si Ajutor in caz de Dezastre.

Bundeswehrul, autoritatile de stat si guvernul federal german continua sa lucreze la acest plan secret, scrie Der Spiegel. In special, se trateaza problema securitatii rutelor, puncte vulnerabile la blocaje, variante ocolitoare, capacitatile infrastructurii civile de a primi si de a opera o cantitate atat de mare de echipamente si oameni samd.

Parcurgand informarea pusa de Bundeswehr la dispozitia publicului german, atrage atentia abordarea sub forma de parteneriat in care este pusa relatia dintre ministerul apararii si societatea civila.

,,In timp ce Bundeswehrul a oferit sprijin pentru civili in timpul inundatiilor din Valea Ahr sau in timpul pandemie, acesta va trebui, la randul sau, sa depinda de sprijinul societatii civile si al mediului de afaceri, in caz de criza sau razboi”, se precizeaza in materialul de informare emis de minister.

Desi a trecut destul de putin timp de la informarea Bundeswehrului – care in esenta atrage atentia asupra unor limitari si eforturi nationale ce pot fi impuse in caz de necesitate – societatea germana pare sa primeasca destul de bine aceste inconveniente si sa priveasca cu maturitate o astfel de situatie care necesita in primul rand unitate nationala, conform Der Spiegel.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: