Robotii vor constitui o treime din fortele militare ale SUA pana in 2039, anunta un fost general american de varf

externe

Mark Milley

O treime din armata americana ar putea fi robotizata in urmatorii 15 ani, sustine generalul in retragere Mark Milley, fost presedinte al Statului Major Intrunit (Joint Chiefs of Staff), relateaza Interesting Engineering.

Adoptarea pe scara larga a instrumentelor de razboi fara pilot si bazate pe inteligenta artificiala ar remodela in mod semnificativ armata, ridicand probleme etice serioase. Potrivit lui Milley, aceasta va fi o schimbare fundamentala si el sustine ca armatele altor natiuni vor fi concepute in mod similar.

In timpul evenimentului Axios’ Future of Defense, Milley a subliniat ca numarul trupelor umane „va fi probabil redus pe masura ce se va trece la sisteme robotice”.

Fortele militare din intreaga lume concureaza pentru a avansa tehnologiile robotice care ajuta la lupta, colectarea de informatii, evacuarea victimelor, transport si alte sarcini critice pe uscat, in aer si pe apa.

Inovatiile au introdus o serie de tehnologii avansate, cum ar fi dronele inarmate, robo-cainii si catarii mecanici, care sunt acum mai viabile ca niciodata datorita progreselor din industria digitala de aparare.

Armata testeaza in mod activ formatiunile integrate om-masina, in care soldatii colaboreaza cu automatele in scenarii de lupta. Intre timp, Fortele Aeriene dezvolta avioane de „lupta colaborativa” concepute pentru a zbura alaturi de piloti umani. Aceste aeronave sunt destinate sa adune informatii, sa perturbe sistemele electronice inamice si sa execute lovituri de precizie asupra tintelor.

Milley a subliniat ca astfel de evolutii contureaza unele dintre cele mai mari schimbari in caracterul razboiului.

„Combinati aceste evolutii cu puterea enorma a calculului cuantic si a inteligentei artificiale si veti obtine niste schimbari fundamentale cu adevarat semnificative”, a declarat el in timpul evenimentului.

Intre timp, Marina avanseaza catre o flota hibrida, integrand vehicule de suprafata si subacvatice fara pilot pentru a spori capacitatile marinarilor si puscasilor marini.

Politica SUA impune controlul uman asupra dronelor. Robotica serveste, de asemenea, unor scopuri mai largi, cum ar fi transportul de provizii pe distante lungi sau evacuarea luptatorilor raniti de pe campul de lupta.

In timp ce combinatia de tancuri fara echipaj sau avioane de lupta fara pilot cu un software de luare a deciziilor ultrarapide ridica ingrijorari cu privire la robotii ucigasi.

Cu toate acestea, el a subliniat, de asemenea, ca tara care optimizeaza aceste tehnologii pentru uz militar ar putea obtine un avantaj semnificativ – si potential decisiv – in conflictele armate.

Foto: depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: