Erdogan anunta ca va pune punct operatiunilor militare contra kurzilor din nordul Siriei si a Irakului

externe

Recep Erdogan, Israel, foc, regiune, Turcia

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis incheierea operatiunilor militare din Irak si nordul Siriei impotriva militiilor kurde. Ankara este aproape de atingerea obiectivelor operatiunilor, a declarat Erdogan absolventilor unei academii militare din Istanbul. Partidul Muncitorilor Kurzi (PKK), interzis, este complet incercuit atat in Irak, cat si in Siria. In ceea ce priveste frontiera de sud a Turciei cu Siria, Erdogan a vorbit despre „punctele lipsa” din ceea ce el a numit o centura de securitate care trebuie inca inchise, relateaza televiziunea germana NTV.

Turcia desfasoara operatiuni terestre in nordul Siriei din 2016 pentru a indeparta militiile kurde de la frontiera sa si controleaza parti ale tarii. Operatiunea din nordul Irakului se desfasoara din aprilie 2022 cu scopul de a respinge atacurile PKK de acolo.

PKK lupta impotriva statului turc inca din anii 1980 si a comis atacuri in mod repetat. De asemenea, Europa si SUA il clasifica drept organizatie terorista.

O apropiere intre Turcia si Siria se intrevede de mai mult timp la orizont. Erdogan a intrerupt relatiile diplomatice cu Damascul in urma razboiului civil. Presedintele Bashar al-Assad a respins pana acum o apropiere atat timp cat trupele turcesti ocupa nordul Siriei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: