Guvernul francez a demisionat si ramane interimar. O noua premiera in Franta

externe

Guvernul francez centrist si premierul sau, Gabriel Attal, au demisionat, marti, dar vor ramane interimari pana la numirea unui nou cabinet, anunta Reuters.

Guvernul interimar va gestiona afacerile curente in cea de-a doua economie ca marime a zonei euro, dar nu poate depune noi legi in parlament si nici nu poate face modificari majore, spun expertii.

Rolul sau va include sa se asigure ca Jocurile Olimpice, care incep pe 26 iulie, se desfasoara fara probleme.

„Tratarea problemelor curente inseamna implementarea masurilor deja decise si gestionarea urgentelor care apar. Nici mai mult, nici mai putin. Un guvern care iese este lipsit de toate puterile sale”, a spus Mathieu Disant, profesor de drept la universitatea Pantheon-Sorbonne din Paris.

Au mai existat guverne interimare in Franta, dar niciunul pentru mai mult de cateva zile. Nu exista o limita stabilita pentru cat timp poate ramane un guvern in exercitiu. Parlamentul nu il poate forta sa renunte.

Normele stricte privind separarea puterilor nu permit, de obicei, ministrilor din Franta sa fie simultan si parlamentari. Dar demisiile lor, chiar daca raman in calitate de interimar, ii vor permite lui Attal si altor membri ai guvernului sa stea in parlament si sa participe la alegerea presedintelui Adunarii, cand aceasta se va intruni joi, spun expertii.

Alianta stangii, care a avut victorii neasteptate la alegerile din 30 iunie si 7 iulie si care de atunci se lupta sa propuna un prim-ministru, spera sa convina asupra unui nume pentru presedintia parlamentului.

„Niciodata pana acum alegerea presedintelui adunarii nu a avut o asemenea semnificatie politica”, au spus analistii Eurointelligence. Pentru stanga, au spus ei, scopul a fost sa arate ca „are ceea ce trebuie pentru a conduce o majoritate in adunare. Pentru centristi, este sa demonstreze contrariul”.

Noul Front Popular (NFP), o alianta care cuprinde socialisti, verzi, partidul comunist si stanga dura La France Insoumise, a fost constituit in graba inainte de alegeri.

Dupa ce a ratat obtinerea unei majoritati absolute, anii de tensiuni intre partide si-au facut simtita prezenta cu privire la cine ar putea conduce un posibil guvern de stanga.

Complicand lucrurile, Macron a cerut partidelor principale sa alcatuiasca o alianta pentru a forma un guvern, o optiune care ar include o parte din NFP, dar ar exclude La France Insoumise.

„Daca nu reusim sa gasim o solutie in orele, zilele, urmatoare, ar fi un naufragiu”, a declarat liderul Partidului Comunist Fabien Roussel pentru BFM TV, calificand starea discutiilor dintre partidele de stanga drept „deplorabila”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: