Primarul Parisului a inotat in Sena inainte de Jocurile Olimpice. 1,5 miliarde de euro s-au cheltuit pentru curatarea fluviului

externe

Anne Hidalgo

Primarul capitalei franceze, Anne Hidalgo, a inotat miercuri in fluviul Sena pentru a demonstra ca apa acestuia este suficient de curata pentru a gazdui evenimente de inot in aer liber pentru Jocurile Olimpice de la Paris de la sfarsitul acestei luni, relateaza Deutsche Welle.

In timpul triatlonului si maratonului de la Jocurile de la Paris, participantii ar trebui sa inoate in Sena, unde inotul a fost ilegal mai bine de un secol.

„In ajunul Jocurilor, cand Sena va juca un rol-cheie, acest eveniment reprezinta demonstratia eforturilor depuse de oras si de stat pentru a imbunatati calitatea apelor Senei si starea ecologica a raului”, a anuntat marti biroul lui Hidalgo.

Cel putin 1,5 miliarde de euro au fost cheltuiti pentru a curata raul poluat de mult timp.

Cu toate acestea, Sena a continuat sa fie un motiv de ingrijorare, indicand prezenta apei reziduale peste nivelurile autorizate in teste repetate pana la inceputul acestei luni, cand probele au inceput sa arate ca raul era in sfarsit pregatit pentru jocuri.

In cazul in care ploile abundente vor afecta debitul Senei in timpul Jocurilor, organizatorii au declarat ca proba de inot va fi anulata in cadrul triatlonului, iar concursul de inot maraton va fi mutat la Stadionul Nautic Vaires-sur-Marne de langa Paris.

Hidalgo urma sa inoate in rau luna trecuta, dar si-a amanat planurile dupa ce analizele au aratat prezenta de materii fecale de 10 ori mai mari decat limita autorizata.

Tony Estanguet, organizatorul-sef al Jocurilor de la Paris, si Marc Guillaume, ofiterul superior de securitate din regiunea metropolitana a Parisului, s-au alaturat lui Hidalgo in exercitiul de inot de miercuri.

Presedintele Emmanuel Macron planuise, de asemenea, sa ia parte la eveniment si sa se scalde in Sena, dar ulterior a fost nevoit sa anuleze, in contextul crizei politice iminente din cauza solicitarii sale de alegeri anticipate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: