Un studiu pare sa indice ca dezastrul de la Pompei ar fi putut fi cauzat de un cutremur petrecut in acelasi timp cu eruptia
Victimele care au pierit in Pompei dupa eruptia devastatoare din 79 d.Hr. a Muntelui Vezuviu ar fi putut fi ucise de un cutremur petrecut simultan, au sugerat cercetarile, potrivit The Guardian.
Cercetatorii au dezbatut de zeci de ani daca o activitate seismica a avut loc in timpul eruptiei Vezuviului din sudul Italiei in urma cu aproape 2.000 de ani si nu chiar inainte de aceasta, asa cum a scris Pliniu cel Tanar in scrisorile sale.
Articolul publicat joi in revista academica Frontiers in Earth Science a aruncat o noua privire asupra sitului arheologic, acum faimos la nivel mondial, argumentand ca unul sau mai multe cutremure concomitente au fost „o cauza care contribuie la prabusirea cladirilor si la moartea locuitorilor”.
„Concluziile noastre sugereaza ca efectele prabusirii cladirilor declansate activitatea seismica in momentul eruptiei ar trebui privite ca o cauza suplimentara a deceselor in orasul antic”, se arata in articol.
Arheologii estimeaza ca 15 pana la 20% din populatia orasului a murit in urma eruptiei, mai ales din cauza socului termic, deoarece un nor gigant de gaze si cenusa a acoperit orasul.
Cenusa vulcanica a ingropat apoi orasul roman, pastrand perfect casele, cladirile publice, obiectele si chiar oamenii pana la descoperirea sa la sfarsitul secolului al XVI-lea.
In mai 2023, arheologii au descoperit scheletele a doi barbati care pareau sa fi fost ucisi nu de caldura si nori de gaz de foc si cenusa, ci din cauza prabusirii peretilor, oferind date noi pretioase.
Una dintre victime a fost descoperita cu mana stanga ridicata, parca pentru a-si proteja capul.
„Este de remarcat faptul ca astfel de traume seamana cu cele ale persoanelor care traiesc cutremure moderne”, au scris autorii, care au stabilit ca peretii nu s-au prabusit din cauza caderii de pietre si resturi, ci din cauza activitatii seismice.
„Intr-o viziune mai larga, care ia in considerare intregul oras, consideram, ca ipoteza de lucru, ca decesele cauzate de daramarea cladirilor declansata de un seism pot sa nu fie limitate la cei doi indivizi”, au scris autorii.