Mai ceva ca-n bancuri: pensionarii romani stabiliti in strainatate, obligati din toamna sa trimita de doua ori pe an catre Casa de Pensii dovada ca sunt inca in viata

news

pensionari, strainatate, certificat de viata, dovada, doua ori pe an

Incepand din aceasta toamna, pensionarii romani stabiliti in strainatate vor trebui sa trimita certificatul de viata de doua ori pe an, in martie si septembrie, conform noii legi a pensiilor. Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) a emis marti, 16 iulie, un ordin care stabileste modelul acestui certificat, scrie Avocatnet.ro.

Pensionarii nerezidenti trebuie sa transmita semestrial certificatul de viata pentru a beneficia de drepturile cuvenite. Certificatul de viata, document care atesta ca beneficiarul unei pensii este inca viu, trebuie transmis pana la 31 martie si 30 septembrie a fiecarui an.

Modelul certificatului, stabilit prin Ordinul 874/2024, poate fi descarcat de pe site-ul CNPP. Documentul trebuie semnat de pensionar in fata unei autoritati legale din statul de domiciliu, precum institutii de asigurari sociale, autoritati administrative locale sau notari publici.

Certificatul de viata trebuie transmis din proprie initiativa de catre pensionar. Nerespectarea termenelor de transmitere a certificatului de viata va duce la suspendarea platii pensiei incepand cu luna urmatoare. Reluarea platii se va face de la data suspendarii, daca certificatul este prezentat dupa expirarea termenelor.

In prezent, pensionarii din strainatate trebuie sa trimita certificatul de viata doar o data pe an, pana la finalul anului. Noua reglementare, care intra in vigoare de la 1 septembrie 2024, dubleaza frecventa acestei obligatii. CNPP a confirmat ca „pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor banesti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliti pe teritoriul altor state, denumiti in continuare beneficiari nerezidenti, au obligatia de a transmite semestrial (…) un certificat de viata”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: