Banca centrala a Chinei reduce doua rate de referinta pentru a sprijini economia in declin: „Criza fara precedent in vastul sector imobiliar al tarii”

externe

China

Banca centrala a Chinei a redus luni doua rate ale dobanzii de referinta, in incercarea de a stimula creditarea si de a relansa cresterea in a doua cea mai mare economie a lumii, relateaza France24.

Beijingul se lupta cu o criza fara precedent in vastul sector imobiliar al tarii, cu un consum in continuare slab si cu o rata ridicata a somajului in randul tinerilor, in timp ce tensiunile geopolitice cu Washingtonul si Uniunea Europeana ii ameninta comertul exterior.

La un an si jumatate de la ridicarea restrictiilor sanitare care au blocat activitatea economica, redresarea post-Covid, mult sperata, a fost scurta si mai putin robusta decat se astepta.

Reducerile ratelor de luni, anticipate de unii economisti, ar trebui sa incurajeze bancile comerciale sa acorde mai multe credite, la rate mai avantajoase.

Rata dobanzii de baza pentru creditele pe un an, care constituie criteriul de referinta pentru ratele cele mai avantajoase pe care bancile le pot oferi intreprinderilor si gospodariilor, a fost redusa de la 3,45 % la 3,35 %, dupa ce a fost redusa ultima data in august anul trecut.

Dobanda pe cinci ani, care serveste drept referinta pentru creditele ipotecare, a fost redusa de la 3,95 % la 3,85 %, dupa o taiere in februarie.

Cele doua rate sunt la minime istorice, iar reducerile vin la cateva zile dupa o reuniune importanta a Partidului Comunist la Beijing.

Economia a incetinit brusc in al doilea trimestru, datele de lunea trecuta indicand o crestere de 4,7%, mult sub asteptari si in scadere brusca fata de 5,3% in precedentele trei luni.

Cresterea este cea mai slaba de la inceputul anului 2023, cand China si-a ridicat restrictiile draconice Covid, si in afara obiectivului oficial al Beijingului de cinci procente pentru acest an.

In plus, vanzarile cu amanuntul au crescut cu doar doua procente pe an in iunie, subliniind sarcina dificila pe care o au liderii de a stimula consumul.

Ingrijorarile cu privire la finantele administratiilor locale au crescut de ani de zile si au fost agravate de o criza cronica a datoriilor imobiliare, iar in aprilie agentia de rating Fitch si-a redus perspectiva asupra creditului suveran al Chinei.

Potrivit guvernului central, administratiile locale din China se confrunta cu o datorie uriasa de 5 600 de miliarde de dolari, ceea ce sporeste ingrijorarea cu privire la stabilitatea generala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: