Acuzatii de spionaj in Serbia. Au fost arestati trei ingineri angajati la o fabrica de armament

externe

Trei ingineri care lucrau pentru o fabrica de armament din Serbia au fost arestati luni, suspectati de spionaj pentru „o organizatie straina”, a declarat Ministerul de Interne sarb, fara alte detalii, transmite AFP, citata de Agerpres.

Acestia lucrau pentru compania Krusik din Valjevo, localitate din centrul Serbiei, de unde „au scos fara autorizatie documente tehnice si comerciale confidentiale ale acestei companii si le-au predat unei organizatii straine”, mentioneaza un comunicat de presa al Ministerului de Interne sarb.

Despre respectiva fabrica presa a relatat recent ca a produs munitii care au fost vandute Ucrainei prin intermediul unor tari terte. Aceste vanzari, in valoare de cateva milioane de euro, nu au fost confirmate, dar nici infirmate categoric de guvernul de la Belgrad.

Serbia, care aspira sa adere la UE, a condamnat incalcarea integritatii teritoriale a Ucrainei in urma agresiunii militare ruse lansate in februarie 2022, dar a refuzat pana in prezent cererile statelor occidentale de a se ralia sanctiunilor contra Rusiei, tara cu care mentine legaturi traditionale de prietenie. Totusi, presedintele Aleksandar Vucic a admis luna trecuta ca arme si munitii exportate de Serbia au fost apoi reexportate catre Ucraina.

In anul 2019, un alt inginer sarb, Aleksandar Obradovic, a petrecut cateva saptamani in detentie si in arest la domiciliu, dupa ce a declarat ca societatea Krusik a vandut Arabiei Saudite arme la preturi subevaluate prin intermediul unei companii apartinand tatalui ministrului sarb de Interne de la acea vreme.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: