Kremlinul, enervat de decizia Frantei de a refuza acreditarea unor jurnalisti rusi la Jocurile de la Paris: „Este inacceptabil”

externe

kremlin

Kremlinul a declarat luni ca decizia Frantei de a refuza acreditarea unor jurnalisti rusi la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 din cauza temerilor de securitate este inacceptabila si a acuzat autoritatile franceze ca submineaza libertatea presei, transmite Reuters.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin,  a declarat duminica ca serviciile de securitate franceze au respins peste 4.000 de cereri de acreditare la Jocurile Olimpice, inclusiv din cauza problemelor de spionaj si atacurilor cibernetice.

Darmanin, care a spus ca aproape o suta de cereri au fost respinse din cauza temerilor de spionaj, a spus ca unele dintre cele respinse sunt din Rusia si Belarus, aliat ferm al Moscovei.

Intrebat despre refuzul de a acredita jurnalisti rusi pentru Jocurile Olimpice, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus reporterilor in cadrul unei conferinte:

„Consideram astfel de decizii inacceptabile. Credem ca astfel de decizii submineaza libertatea presei. Si cu siguranta incalca toate angajamentele Frantei fata de OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) si fata de alte organizatii. Desigur, ne-am dori sa vedem o reactie la astfel de decizii din partea organizatiilor pentru drepturile omului, din partea organizatiilor concentrate pe asigurarea tuturor fundamentelor si regulilor libertatii presei”, a spus el.

Occidentul a acuzat, vineri, Rusia ca incalca libertatea presei, dupa ce un tribunal l-a gasit vinovat de spionaj pe reporterul american Evan Gerskovici si l-a condamnat la 16 ani de inchisoare intr-o colonie penala de maxima securitate.

Wall Street Journal, a numit hotararea „o condamnare falsa rusinoasa”, spunand ca doar si-a facut treaba ca reporter acreditat de Ministerul de Externe pentru a lucra in Rusia.

Kremlinul a spus ca procesul este de competenta instantei, dar a declarat inainte de verdict si fara a publica dovezi ca Gerskovici a fost prins „in flagrant” spionand.

Relatiile dintre Rusia si Franta s-au deteriorat brusc din cauza razboiului din Ucraina.

Franta a furnizat Kievului echipament militar, iar presedintele Emmanuel Macron a numit Rusia presedintelui Vladimir Putin „adversar”, avertizand ca credibilitatea Europei va fi redusa la zero daca Moscova castiga razboiul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: