Kremlinul l-a incarcerat pe „parintele internetului rusesc”. In varsta de 72 de ani, omul de stiinta a fost trimis intr-o „colonie de munca”

externe

Soldatov

Un om de stiinta cunoscut drept „parintele internetului rusesc” a fost incarcerat, anunta The Telegraph. Fiul sau acuza ca a acesta a fost pedepsit refuzul de a coopera cu Kremlinul in ceea ce priveste nationalizarea infrastructurii web.

Alexei Soldatov, in varsta de 72 de ani, a fost condamnat luni de un tribunal din Moscova la doi ani intr-o colonie de munca.

El a fost condamnat pentru abuz de autoritate executiva pentru ca ar fi transferat ilegal drepturile asupra mai multor adrese IP catre o societate ceha.

Soldatov si coacuzatii, Evgheni Antipov si Andrei Skittin, au negat acuzatiile.

Fiul savantului, jurnalistul rus exilat Andrei Soldatov, a calificat acuzatiile drept „absurde”.

Acesta a declarat ca judecatorul a emis o sentinta mai aspra decat cea solicitata de procurori si a ignorat boala terminala a tatalui sau, care, conform legislatiei ruse, ar trebui sa excluda o pedeapsa privativa de libertate.

Tanarul Soldatov este specializat in reportaje despre serviciile de securitate din Rusia, inclusiv FSB. In 2022, Andrei a declarat ca numele sau a fost adaugat pe o lista de persoane cautate a Ministerului rus de Interne si ca conturile sale bancare rusesti au fost inghetate.

Alexei Soldatov a condus proiectul de retea informatica care a devenit internetul rusesc in timp ce lucra la institutul de cercetare nucleara ultrasecret Kurchatov in anii 1980 si 1990.

Priectul a devenit prima legatura a Uniunii Sovietice cu World Wide Web si a jucat un rol-cheie in transmiterea de informatii in timpul  loviturii de stat din 1991 impotriva lui Mihail Gorbaciov, dupa ce liderii puciului au inchis alte forme de comunicare.

El a lucrat in guvernul fostului presedinte Dmitri Medvedev in calitate de ministru adjunct al comunicatiilor, responsabil cu internetul, dar a plecat dupa doi ani in 2010, invocand dezacorduri cu privire la planurile Kremlinului de a construi un sistem de operare sau un motor de cautare exclusiv rusesc, care ar separa tara de reteaua globala.

Soldatov, Antipov si Skittin au fost initial acuzati de frauda la scara larga pentru ca ar fi transferat adrese IP de la Institutul rus de cercetare pentru dezvoltarea retelelor publice, non-profit, catre o firma ceha fara permisiune in 2019.

El a fost tinut in arest la domiciliu timp de sase luni si apoi eliberat pe cautiune in asteptarea procesului, care a avut loc in cele din urma in aceasta vara. In 2022, acuzatiile au fost schimbate in abuz de autoritate, care prevede o pedeapsa mai mica.

Andrei Soldatov, care, impreuna cu sotia sa Irina Borogan, a scris o carte despre rolul tatalui sau in crearea internetului rusesc, a numit cazul o „absurditate juridica” si a spus ca el crede ca ar putea fi legat de o disputa privind numele de domeniu .SU, pe care tatal sau a convins autoritatile americane sa il mentina in viata dupa caderea Uniunii Sovietice.

„Dupa 2014 si anexarea Crimeei, Kremlinul a devenit absolut nebun cu privire la astfel de lucruri, spunand ca ar trebui sa fie nationalizat, ar trebui sa fie proprietate guvernamentala; asa ca l-au intrebat nu foarte frumos, el a spus nu, si asa a inceput ancheta penala inapoi in 2019”, a spus el.

Soldatov a spus ca nu este sigur de ce sentinta a fost atat de dura sau emisa acum, dar a spus ca este nerabdator sa reabiliteze numele tatalui sau.

„A facut ceva foarte important pentru tara, iar acum incearca sa il distruga fizic, dar si sa ii distruga reputatia si mostenirea. Vreau sa clarific lucrurile. Vreau sa arat ca a facut ceva foarte, foarte important”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: