Vanzarile de armament catre Rusia au revigorat economia nord-coreeana, care a inregistrat anul acesta o crestere de 3,1% fata de 2023, desi locuitorii tarii sufera in continuare de foame
Economia Coreei de Nord a revenit la viata pe masura ce transferurile de arme cu Rusia au oferit sprijin regimului lui Kim Jong Un, permitandu-i liderului sa evite prabusirea economica, in timp ce isi intensifica amenintarile impotriva SUA si Coreei de Sud.
Produsul intern brut al Coreei de Nord a crescut cu 3,1% in 2023 fata de anul precedent, punand capat unei serii de trei ani de contractii si inregistrand cea mai mare crestere din 2016, potrivit estimarilor publicate vineri de banca centrala din Coreea de Sud si citate de Bloomberg.
Cresterea vine pe masura ce Kim s-a apropiat de Moscova, a ignorat apelurile SUA de a reveni la discutiile privind dezarmarea si a eliminat restrictiile de frontiera impuse la inceputul pandemiei Covid-19.
Industriile grele si chimice au condus cresterea economica, extinzandu-se cu 8,1% fata de anul precedent, a declarat Bank of Korea (BOK). Desi raportul nu a precizat daca aceste industrii sunt implicate in fabricarea de arme, banca sud-coreeana a remarcat o crestere a productiei de metale primare, care pot include fier, otel, cupru, nichel si aluminiu.
BOK raporteaza anual cu privire la economia Coreei de Nord pe baza datelor pe care le colecteaza de la o varietate de institutii, iar cifrele sale sunt considerate unele dintre cele mai bune analize ale activitatii intreprinse de secretosul sau vecin.
Dupa invazia la scara larga a Rusiei in Ucraina, in urma cu mai bine de doi ani, SUA si Coreea de Sud l-au acuzat pe Kim ca a trimis milioane de proectile si zeci de rachete balistice presedintelui Vladimir Putin pentru a-l ajuta in razboiul sau de agresiune impotriva vecinului sau de la vest.
Desi valoarea exacta a transferurilor nu face parte din cifrele furnizate de BOK, Coreea de Nord a primit materiale pentru economia sa si alimente de baza din Rusia care l-au ajutat pe Kim sa stabilizeze preturile si, probabil, sa consolideze productia, au declarat oficialii sud-coreeni.
Kim s-a angajat sa „sprijine neconditionat” Rusia in invazia sa din Ucraina atunci cand l-a gazduit pe Putin la Phenian luna trecuta, in prima vizita a presedintelui rus in Coreea de Nord din ultimii 24 de ani. Calatoria a aprofundat legaturile, pe fondul preocuparilor SUA cu privire la livrarile de arme nord-coreene catre masinaria de razboi a Kremlinului.
Dar, desi economia Coreei de Nord inregistreaza una dintre cele mai mari expansiuni de cand Kim a preluat conducerea regimului dupa moartea tatalui sau, Kim Jong Il, in 2011, tara ramane una dintre cele mai sarace din lume, agentiile ONU afirmand ca o mare parte a populatiei sale sufera de penurie de alimente, medicamente si alte produse de prima necesitate.