Condamnare anulata pentru Ovidiu Tender, afacerist milionar. Isi poate recupera si cele 30 de milioane de euro
Curtea de Apel Bucuresti a anulat, pe 23 iulie, condamnarea din 2015 la inchisoare a omului de afaceri Ovidiu Tender, pe motiv ca infractiunea de abuz in serviciu prin incalcarea legislatiei secundare a fost dezincriminata. Decizia este definitiva.
De asemenea, Curtea de Apel Bucuresti a ridicat sechestrul impus lui Tender pentru recuperarea prejudiciului de aproximativ 30 de milioane de euro si i-a eliminat toate interdictiile.
”Inceteaza executarea masurii de siguranta a confiscarii speciale, dispuse fata de contestator pana la concurenta sumei de 162.993.336,8 lei, la care se adauga majorarile si penalitatile aferente calculate potrivit sentintei penale nr. 2858/16.12.2014 a Tribunalului Bucuresti – Sectia I penala, definitiva prin decizia penala nr. 862/A din data de 08.06.2015 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a II-a penala in dosarul nr.28726./3/2006, si drept consecinta: – ridica masurile asiguratorii instituite pana la concurenta sumei de 162.993.336,8 lei, asupra bunurilor contestatorului; – inceteaza actele de executare silita cu privire la bunurile care, prin efectul confiscarii speciale, nu au trecut in patrimoniul statului, la data prezentei decizii penale”, este decizia Curtii de Apel Bucuresti.
In 2016, CCR a dezincriminat abuzul in serviciu prin incalcarea legislatiei secundare (ordine de ministru, regulamente, orice acte normative care nu sunt legi sau ordonante de urgenta).
Pe 8 iunie 2015, omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat definitiv de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti la 12 ani si sapte luni inchisoare in dosarul RAFO-Carom, in timp ce Marian Iancu a primit 14 ani de detentie.
In dosar, Ovidiu Tender a fost trimis in judecata pentru inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei, in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de crima organizata, spalare de bani si spalare de bani in forma continuata.
Marian Iancu a fost acuzat de complicitate la inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de criminalitate organizata si spalare de bani in forma continuata.
Procurorii au sustinut ca acestia au constituit un grup de criminalitate organizata in vederea obtinerii de fonduri financiare frauduloase, a caror sursa urma a fi disimulata prin incheierea unor contracte comerciale nelegale.
Infractiunile comise de intregul grup au vizat, pe de o parte, incheierea nelegala a unor contracte de cesiune creanta si de garantie reala mobiliara in raport cu SC Carom SA Onesti, iar, pe de alta parte, relatiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucuresti, in raport cu SC RAFO SA Onesti.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada 2002 – 2004, Ovidiu Tender, Marian Alexandru, Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, in calitate de asociati, administratori de fapt si, respectiv, de drept si directori sau angajati ai SC Tender SA Timisoara, SC VGB OIL SRL Bucuresti, SC VGB Impex SRL Bucuresti si SC Carom SA, s-au asociat pentru a desfasura o intensa activitate infractionala in urma careia Carom SA a suferit un prejudiciu de aproximativ 1.434 miliarde lei vechi.