Operele lui Brancusi din Targu Jiu si frontierele Imperiului Roman cu Dacia au fost inscrise in patrimoniul mondial UNESCO

news

Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO a decis sambata, la New Delhi, includerea a inca doua obiective culturale din Romania – ansamblul monumental Constantin Brancusi din Targu-Jiu si granita Imperiului Roman (Limes) cu Dacia in lista patrimoniului universal.

Prin includerea in patrimonial mondial a ansamblului monumental „Calea Eroilor“ de la Targu Jiu, realizat de Constantin Brancusi, si a frontierelor Imperiului Roman – Dacia  (Limesul, „limes romanus”, granita imperiului roman dacic, care numara 277 de situri din 16 judete) forul mondial recunoaste astfel valoare de importanta mondiala a celor doua obictive.

Decizia a fost luata, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial in cea de-a 46-a sa sesiune, de la New Delhi, India, ce se desfasoara in perioada 21-31 iulie 2024, potrivit unui comunicat al guvernului.

Dosarul de nominalizare a ansamblului monumental „Calea Eroilor“ a fost redepus de catre Romania in 2018, in urma eforturilor Guvernului Romaniei, dupa ce un prim dosar depus in 2013 a fost retras in 2015.

Incepand cu 2022, problematica a facut obiectul unui grup de lucru interinstitutional initiat de Ministerul Afacerilor Externe in vederea coordonarii eforturilor pentru sustinerea si promovarea dosarelor nationale la UNESCO, mai scrie in comunicat.

„Calea Eroilor“ este un ansamblu sculptural ridicat intre anii 1937-1938, constituit treptat, mai intai din Coloana fara Sfarsit, inchinata eroilor cazuti in 1916 pe malul Jiului si Poarta Sarutului, care a fost desavarsit cu Masa Tacerii inconjurata de 12 scaune rotunde, completate de alte 30 de scaune cu tablia patrata, toate asezate direct pe pamant, ca soclu natural. Opera sculpturala reprezinta un punct de cotitura in istoria artei moderne, in special a sculpturii monumentale moderne si a artei publice.

Romania avea pana acum noua obiective in patrimoniul UNESCO – sapte obiective culturale si doua naturale – intre care manastirile din Moldova, satele cu biserici fortificate din Transilvania, Delta Dunarii, dar si Rosia Montana sau centrul istoric al Sighisoarei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: