Elvetia refuza sa transfere Ucrainei profiturile din activele rusesti inghetate: „Nu vom urma abordarea UE in aceasta chestiune”

externe

elvetia

Elvetia a refuzat sa transfere Ucrainei profiturile obtinute din activele inghetate ale Bancii Centrale a Rusiei, care sunt pastrate in banci elvetiene. Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice a anuntat ca Elvetia nu va urma exemplul Uniunii Europene in aceasta chestiune, invocand legislatia nationala si obligatiile internationale, relateaza Swissinfo.

„Elvetia nu va urma abordarea UE in aceasta chestiune. In conformitate cu legislatia si obligatiile internationale, tara nu poate dispune de niciun venit extraordinar in legatura cu fondurile bancii centrale ruse”, se arata in mesaj.

Potrivit publicatiei, pana in aprilie 2024, valoarea totala a activelor inghetate ale Bancii Centrale a Rusiei in Elvetia se ridica la peste 7 miliarde de franci elvetieni (aproximativ 7,08 miliarde de euro). Aceasta suma nu include fondurile inghetate ale persoanelor fizice sau juridice asociate cu Rusia.

Aceasta stire apare in contextul declaratiilor UE privind alocarea a 1,5 miliarde de euro Ucrainei din profiturile provenite din activele rusesti inghetate. Cu toate acestea, Elvetia a decis sa adopte o pozitie diferita pe aceasta tema.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: