Organizatorii Olimpiadei prezinta scuze crestinilor indignati: „Nu a existat niciodata o intentie de a arata lipsa de respect fata de vreun grup religios”

externe

Olimpiada

Organizatorii Paris 2024 si-au cerut scuze duminica catolicilor si altor grupuri crestine indignate de un „tablou” kitsch din cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice care a parodiat celebra pictura „Cina cea de Taina” a lui Leonardo Da Vinci, relateaza Reuters.

Scena, care semana cu scena biblica a lui Iisus Hristos si a apostolilor sai impartind ultima masa inainte de crucificare si in care au aparut travestiti, un model transsexual si un cantaret dezbracat costumat in zeul grec al vinului Dionysos, a starnit consternarea Bisericii Catolice si a dreptei religioase din America.

„In mod clar, nu a existat niciodata o intentie de a arata lipsa de respect fata de vreun grup religios. (Ceremonia de deschidere) a incercat sa celebreze toleranta comunitatii”, a declarat purtatoarea de cuvant a Paris 2024, Anne Descamps, in cadrul unei conferinte de presa.

„Credem ca aceasta ambitie a fost atinsa. Daca oamenii au fost jigniti, ne pare foarte rau”.

Franta, desi mandra de bogatul sau patrimoniu catolic, are, de asemenea, o lunga traditie de secularism si anticlericalism. Blasfemia nu este doar legala, ci si considerata de multi drept un pilon esential al libertatii de exprimare.

Sustinatorii „tabloului” au laudat mesajul sau de incluziune si toleranta.

Biserica Catolica din Franta a declarat ca deplange o ceremonie care „include scene de batjocura si batjocorire a crestinismului”.

Unii atleti francezi au avut probleme cu somnul din cauza consecintelor controversei, a declarat Monseniorul Emmanuel Gobilliard, delegatul episcopilor din Franta pentru Jocuri.

Arhiepiscopul Charles Scicluna, cel mai inalt oficial catolic din Malta si un oficial al puternicului birou doctrinar al Vaticanului, a declarat ca l-a contactat pe ambasadorul Frantei in Malta pentru a se plange de „insulta gratuita”.

Intr-un mesaj adresat ambasadorului, publicat pe X, acesta a scris: „As dori sa-mi exprim durerea si marea dezamagire fata de insulta adusa noua, crestinilor, in timpul ceremoniei de deschidere … cand un grup de artisti travestiti au parodiat Cina cea de Taina a lui Iisus”

Unii comentatori au spus ca controversa a fost un alt exemplu al razboaielor culturale din secolul XXI, amplificate de un ciclu de stiri de 24 de ore si de social media.

Thomas Jolly, directorul artistic si creierul din spatele ceremoniei de deschidere flamboaiante, a declarat ca subversiunea religioasa nu a fost niciodata intentia sa.
„Am vrut sa vorbim despre diversitate. Diversitatea inseamna a fi impreuna. Am vrut sa includem pe toata lumea, atat de simplu”, a declarat el reporterilor sambata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: