Ministrul de Interne francez, destinatarul unui plic in care se aflau o pulbere neagra cu bacili de ciuma si o scrisoare cu insulte rasiste

externe

Gérald Darmanin, ciuma, plic, scrisoare rasista

Politia franceza investigheaza o scrisoare suspecta adresata ministrului de interne care a fost testata pozitiv pentru ciuma, transmite cotidianul Le Figaro. Descoperita la un centru de sortare a corespondentei de langa Dijon, scrisoarea a fost adresata primariei din Roubaix, in nordul Frantei, langa Lille, in atentia lui Gerald Darmanin, ministrul de interne.

Politia a fost chemata atunci cand plicul netimbrat a trezit suspiciuni in randul lucratorilor. In interior, acestia au descoperit o pulbere neagra si o scrisoare continand insulte rasiste.

Testele preliminare – efectuate de unitatea de politie care se ocupa de chestiunile chimice, biologice, nucleare, radiologice si explozive – au relevat o „usoara pozitivitate pentru ciuma”, boala care a ucis milioane de oameni in Europa in timpul Evului Mediu.

Ciuma este cauzata de bacteria Yersinia pestis. In prezent, transmiterea la om se face cel mai frecvent prin muscaturi de purici de rozatoare sau prin manipularea unui animal infectat.

A fost lansata o ancheta pentru „defaimare si insulta”, dar aceasta se poate schimba in functie de rezultatele testelor. Darmanin nu a vorbit inca public despre scrisoare, iar politia nu a dat publicitatii nicio informatie cu privire la posibilul expeditor sau motiv.

Scrisoarea este doar cel mai recent incident care a tinut tara pe jar in timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, dupa sabotarea liniilor feroviare de mare viteza cu cateva ore inainte de inceperea ceremoniei de deschidere de vineri.

Cabluri de fibra optica au fost taiate si incendiate de-a lungul retelei de linii TGV in atacuri coordonate in noaptea de joi spre vineri, afectand planurile de calatorie a 800 000 de persoane, inclusiv vizitatori care se indreptau spre Paris pentru Jocuri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: