Un district din Texas a declarat stare de urgenta dupa producerea a peste 100 de seisme in ultima saptamana. Localnicii acuza companiile petroliere

actualitate

pret, aur, titei, crestere, razboi, Orientul Mijlociu

Atat de multe cutremure au lovit districtul Scurry din vestul Texasului in ultima saptamana – mai mult de 100 dupa calculele expertilor – incat oficialii locali au declarat stare de urgenta.

De la primul cutremur mare, cu magnitudinea de 4,9, districtul a inregistrat un total de 103 cutremure, dintre care 12 cu magnitudinea de trei sau mai mult, a declarat Justin Rubinstein, geofizician in cadrul U.S. Geological Survey din Menlo Park, California, citat de US Today.

Valul de cutremure nu este natural, Texasul nefiind, in general, o parte a SUA foarte activa din punct de vedere seismic. In schimb, este „aproape 99% probabil” ca seismele sa fie legate de campurile petroliere locale, a declarat Rubinstein.

„Putem spune cu incredere ca aceste seisme sunt legate de extractiile de petrol si gaze”, a spus el.

Cutremurele sunt foarte probabil legate de noile forme de tehnologie de forare a petrolului si gazelor naturale care permit companiilor sa foreze nu doar in pamant, ci si orizontal de-a lungul unei formatiuni de petrol.

Acestea ating zacaminte de petrol si gaze naturale adanc ingropate, care sunt ramasitele descompuse ale plantelor si animalelor din oceane stravechi. Atunci cand petrolul iese la suprafata, apa sarata din subteran, care poate fi veche de milioane de ani, iese si ea la suprafata.

„Raportul dintre petrol si apa sarata este scazut. Poate fi de cinci sau 10 sau chiar 20 de barili de apa sarata pentru fiecare baril de petrol”, a declarat Rubinstein.

Aceasta apa preistorica este mult mai sarata decat apa oceanului si nu poate fi eliminata in rauri sau chiar in ocean, in parte pentru ca poate contine contaminanti precum hidrocarburile.

In schimb, ea trebuie pompata inapoi in subteran, unde nu poate ajunge in apele subterane, un proces numit eliminare a apei sarate.

Cantitatile mari de apa pompate in subteran pot provoca, se pare, cutremure. „Am gasit dovezi ca eliminarea apei sarate este cea mai probabila cauza a cutremurelor din Scurry . Aceasta zona specifica a inregistrat activitate seismica inca din 2020”, a declarat Rubinstein.

Vineri, Comisia feroviara din Texas – care reglementeaza industria de petrol si gaze naturale din stat – a anuntat ca analizeaza orice legatura intre cutremure si injectarea de fluide in sol pentru extractia de produse petroliere.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: