Ministrul de Externe maghiar acuza UE ca a orchestrat oprirea tranzitarii petrolului rusesc prin Ucraina: „Presedintele Ursula von der Leyen personal trebuie sa spuna imediat adevarul”

externe

Viktor Orban

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a acuzat marti Comisia Europeana ca a orchestrat oprirea livrarilor de petrol rusesc catre UE prin Ucraina si a avertizat ca disputa ar putea duce la o criza energetica, relateaza AP.

Ucraina a adoptat luna trecuta sanctiuni impotriva Lukoil – cea mai mare firma din industria petrolului din Rusia care nu este detinuta de stat – prin care au interzis tranzitul petrolului sau prin conducta Drujba sau „Prietenia” prin Ucraina spre Ungaria si Slovacia. Ungaria primeste cea mai mare parte a titeiului sau din Rusia, din care aproximativ jumatate provine de la Lukoil.

Masura a starnit furia oficialilor din Slovacia si Ungaria, care au sustinut ca blocarea aprovizionarii le va pune in pericol securitatea energetica. Cele doua tari au amenintat cu actiuni in justitie impotriva Kievului daca nu se permite reluarea livrarilor de titei Lukoil.

Marti, Szijjarto a criticat Comisia Europeana intr-o postare pe Facebook, scriind ca aceasta „nu a facut nimic” in saptamana de cand Budapesta si Bratislava i-au cerut sa intervina in disputa petroliera.

„In ciuda amenintarii la adresa securitatii energetice a doua state membre ale UE … Bruxelles ramane tacut”, a scris Szijjarto, adaugand ca fie Comisia este prea «slaba» pentru a proteja interesele Slovaciei si Ungariei, fie «Bruxelles-ul, nu Kievul, a pus la cale totul».

„Comisia Europeana, si presedintele Ursula von der Leyen personal, trebuie sa spuna imediat adevarul: a cerut Bruxelles-ul Kievului sa interzica livrarile de petrol?” a scris Szijjarto. „Si daca nu, de ce Comisia Europeana nu a luat nicio masura in mai mult de o saptamana?”, a continuat el.

Guvernul populist de dreapta al Ungariei, condus de prim-ministrul Viktor Orban, este considerat cel mai apropiat partener al Kremlinului in UE si s-a rupt de celelalte tari ale blocului prin refuzul de a furniza Ucrainei arme pentru a se apara impotriva invaziei Rusiei.

Orban a intarziat, a diluat sau a blocat eforturile de a trimite ajutor financiar Kievului si de a impune sanctiuni Moscovei pentru razboiul sau si a dus o politica externa contradictorie.

In 2022, UE a adoptat sanctiuni privind importul de petrol rusesc in bloc ca raspuns la declansarea razboiului, desi a fost acordata o exceptie Ungariei, Slovaciei si Republicii Cehe, fara iesire la mare, pentru a le acorda timp sa gaseasca alte surse de titei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: