Ministrul sud-coreean al Apararii: Coreea de Nord ar putea efectua un test nuclear chiar in timpul alegerilor din SUA, ca un gest de sfidare la adresa americanilor

externe

Coreea de Nord, test nuclear, alegeri, SUA

Cel de-al saptelea test nuclear al Coreei de Nord, despre care s-a discutat foarte mult in ultimul an, ar putea avea loc in preajma alegerilor prezidentiale din SUA din noiembrie, a avertizat ministrul sud-coreean al apararii, citat de The Independent.

Shin Wonsik a sosit duminica la Tokyo pentru a incheia un acord cu Japonia si SUA pentru urmarirea rachetelor nord-coreene si schimbul de date in timp real intre cele trei tari.

Ingrijorarile cu privire la programul nuclear al Phenianului au crescut in ultimii ani, pe masura ce Nordul a efectuat o serie de teste provocatoare cu rachete si a amenintat in mod deschis ca va utiliza arme nucleare in mod preventiv in cazul unor potentiale conflicte cu adversarii sai.

Agentiile sud-coreene de informatii au afirmat ca Coreea de Nord a finalizat toate pregatirile pentru a efectua un test cu racheta nucleara, care ar fi al saptelea din ultimii ani.

Dar Wonsik a declarat ca regimul lui Kim Jong-un ar putea apasa pe tragaci in preajma alegerilor prezidentiale americane din noiembrie pentru a-si spori vizibilitatea. „Coreea de Nord a finalizat pregatirile pentru a efectua un test nuclear atunci cand se ia o decizie”, a declarat Shin. „Nu putem exclude posibilitatea ca acel moment decisiv sa fie chiar inainte sau dupa alegerile prezidentiale din SUA, ca un gest de sfidare fata de americani.”

Coreea de Nord a efectuat pana in prezent sase teste nucleare in poligonul de la Punggye-ri, in octombrie 2006, mai 2009, februarie 2013, ianuarie 2016, septembrie 2016 si septembrie 2017.

Ultimul test efectuat la acest sit a implicat o bomba atomica puternica, cu un randament estimat intre 120-250 de kilotone, potrivit expertilor.

La inceputul acestei luni, Ministerul Apararii din Coreea de Nord a amenintat ca isi va spori capacitatea de lupta nucleara si a avertizat ca SUA si Sudul vor plati „un pret inimaginabil de dur” dupa ce Seulul si Washingtonul au autorizat semnarea unor noi orientari comune privind descurajarea nucleara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: