Ayatollahul a dat ordin ca Iranul sa atace Israelul dupa ce liderul Hamas a fost eliminat: „Au fost depasite liniile rosii”

externe

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a dat ordin Iranului sa loveasca direct Israelul, ca represalii pentru uciderea la Teheran a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit a trei oficiali iranieni, citati de New York Times.

Khamenei a dat ordinul in cadrul unei reuniuni de urgenta a Consiliului Suprem de Securitate Nationala al Iranului, miercuri dimineata, la scurt timp dupa ce Iranul a anuntat ca Haniyeh a fost ucis, au declarat cei trei oficiali iranieni, inclusiv doi membri ai Gardienilor Revolutiei. Acestia au cerut ca numele lor sa nu fie publicate.

Iranul si Hamas au acuzat Israelul de asasinat; Israelul, care este in razboi cu Hamas in Fasia Gaza, nu a recunoscut si nici nu a negat uciderea lui Haniyeh, care se afla la Teheran pentru inaugurarea noului presedinte al Iranului. Israelul are o lunga istorie de ucidere a dusmanilor din strainatate, inclusiv a oamenilor de stiinta iranieni din domeniul nuclear si a comandantilor militari.

In aprilie, Iranul a lansat cel mai mare si mai deschis atac impotriva Israelului din ultimele decenii de ostilitate, lansand sute de rachete si drone ca represalii pentru un atac israelian asupra complexului ambasadei sale care a ucis mai multi comandanti militari iranieni la Damasc, in Siria. Dar chiar si aceasta demonstratie de forta a fost anuntata cu mult timp inainte, aproape toate armele au fost doborate de Israel si aliatii sai, iar pagubele produse au fost mici.
Imagine

Acum nu este clar cat de energic va raspunde Iranul si daca isi va calibra din nou atacul pentru a evita escaladarea. Comandantii militari iranieni iau in considerare un alt atac combinat al dronelor si rachetelor asupra tintelor militare din vecinatatea Tel Aviv si Haifa, dar vor incerca sa evite atacurile asupra tintelor civile, au declarat oficialii iranieni. O optiune luata in considerare este un atac coordonat din Iran si de pe alte fronturi unde are forte aliate, inclusiv Yemen, Siria si Irak, pentru un efect maxim, au spus ei.

Khamenei, care are ultimul cuvant in toate chestiunile de stat si este, de asemenea, comandantul suprem al fortelor armate, a instruit comandantii militari ai Gardienilor Revolutiei si ai armatei sa pregateasca planuri atat pentru un atac, cat si pentru o aparare in cazul in care razboiul se extinde si Israelul sau Statele Unite ataca Iranul, au declarat oficialii.

In declaratia sa publica cu privire la moartea lui Haniyeh, Khamenei a semnalat ca Iranul va riposta direct, spunand: „consideram ca razbunarea sangelui sau este datoria noastra”, deoarece s-a intamplat pe teritoriul Republicii Islamice. El a afirmat ca Israelul a pregatit terenul pentru a primi „o pedeapsa severa”.

Declaratiile altor oficiali iranieni, inclusiv ale noului presedinte, Masoud Pezeshkian, ale ministrului de externe, ale Garzilor si ale misiunii Iranului la ONU spun in mod deschis ca Iranul se va razbuna pe Israel.

Iranul si fortele regionale pe care le sprijina – Hamas, Hezbollah in Liban, Houthis in Yemen si mai multe militii in Irak – formeaza ceea ce ei numesc „axa rezistentei”. Liderii acestor grupuri s-au aflat marti la Teheran pentru inaugurarea mandatului dlui Pezeshkian. Haniyeh a fost asasinat in jurul orei locale 2 a.m., dupa ce a participat la ceremonie si s-a intalnit cu dl Khamenei.

Uciderea a socat oficialii iranieni, care au descris-o ca pe o depasire a liniilor rosii. A fost o bresa de securitate umilitoare pentru o tara dornica sa proiecteze putere, dar frustrata de mult timp de incapacitatea de a impiedica Israelul sa efectueze operatiuni secrete pe teritoriul sau. Jena a fost agravata de importanta lui Haniyeh, de prezenta altor aliati si de faptul ca acesta a fost atacat intr-o casa de oaspeti foarte securizata a Garzilor Revolutionare, intr-o zi de securitate sporita in capitala.

Multi sustinatori iranieni ai guvernului si ai oficialilor si-au exprimat indignarea fata de esecul de a impiedica asasinarea, afirmand ca doar o mana de inalti oficiali de securitate ar fi stiut unde se afla Haniyeh. Unii au folosit retelele de socializare pentru a spune ca prima prioritate a Iranului ar trebui sa fie curatarea casei si asigurarea sigurantei inaltilor sai oficiali.

„Inainte de razbunare, asigurati mai intai siguranta liderului suprem”, a declarat Alireza Katebi Jahromi, un jurnalist si sustinator al guvernului iranian, intr-o postare pe X.

Oficialii iranieni nu vad asasinarea lui Haniyeh doar ca pe uciderea de catre Israel a unuia dintre dusmanii sai, ci si ca pe un afront la adresa aparatului lor de securitate, care sugereaza ca oricine din Iran, la orice nivel, ar putea fi vizat si ucis.

Analistii au declarat ca Iranul considera ca represaliile sunt necesare atat pentru razbunarea uciderii lui Haniyeh, cat si pentru descurajarea Israelului de a ucide alti inamici puternici, precum Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, sau generalul Ismail Qaani, comandantul Fortelor Quds care supravegheaza grupurile militante din afara Iranului.

„Iranul considera probabil ca nu are de ales decat sa riposteze pentru a descuraja alte atacuri israeliene, a-si apara suveranitatea si a-si pastra credibilitatea in ochii partenerilor sai regionali”, a declarat Ali Vaez, directorul pentru Iran al International Crisis Group.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: