UE ia in considerare interzicerea importurilor de peste din Rusia. Germania va fi cea mai afectata

externe

Vas de pescuit

UE discuta noi sanctiuni impotriva Rusiei, care ar putea include o interdictie asupra importurilor de peste rusesc, relateaza Die Welt.

In aprilie 2022, ca parte a celui de-al optulea pachet de sanctiuni, UE a impus o interdictie privind importul de crustacee si caviar de la companiile rusesti, dar pestele a fost omis. In prezent, UE ia in considerare interdictii de import mai stricte, care ar putea include si pestele proaspat.

Aceasta problema este ridicata de statele baltice. In primul rand, guvernul lituanian se plange ca traulere de pescuit din Rusia pescuiesc in apele sale si solicita contramasuri, inclusiv restrictii suplimentare privind exporturile de peste.

Observatorii politici se asteapta la discutii pe aceasta tema in cadrul Comisiei Europene dupa vacanta de vara.

Asociatia Europeana a Procesatorilor si Comerciantilor de Peste (AIPCE) estimeaza ca peste 70% din codul importat in UE in 2022 provine din pescuitul rusesc. Asociatia industriala Fisch-Informationszentrum estimeaza ca, in prezent, pana la 85% din codul negru de Alaska consumat in Germania provine din Rusia.

„In cazul in care aprovizionarea din Rusia cu cod negru de Alaska ar inceta complet din cauza sanctiunilor, nu ar exista niciun inlocuitor in acest moment”, a comentat Stephan Mayer, directorul general al Asociatiei Federale a Industriei Germane a Pestelui si a Angrosistilor de Peste.

Pescuitul din SUA nu poate compensa singur aceste volume pentru piata germana, a adaugat el. „In prezent, nu exista nicio alta zona de pescuit din lume care sa asigure volumele necesare si stampila durabilitatii”, a declarat Mayer.

Statele Unite sunt al doilea mare furnizor al acestui tip de peste pentru Europa, dupa Rusia. Statele Unite au interzis importurile de cod negru rusesc din Alaska.

La sfarsitul lunii iunie, Consiliul UE a adoptat cel mai recent, al 14-lea pachet de masuri restrictive economice si individuale impotriva Rusiei, care, pentru prima data de la invazia Rusiei in Ucraina, a inclus sanctiuni impotriva gazului rusesc.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: