Consultantul financiar Andrei Caramitru: „Daca un milion de romani iesiti la pensie in diaspora s-ar intoarce in Romania, ar intra in tara vreo 10 miliarde de euro pe an”

actualitate

Andrei Caramitru, pensionari, romani, intorsi in tara, pensie, un milion

Intr-o postare facuta pe pagina sa de Facebook, controversatul analist si consultant financiar Andrei Caramitru a discutat despre provocarile si implicatiile pensionarii romanilor care au ales sa munceasca in strainatate, mai ales in Italia si Spania, si despre cum acest fenomen ar putea influenta economia locala din Romania.

In mesajul sau, Caramitru subliniaza faptul ca diaspora romaneasca, in special lucratorii care au fost angajati in locuri de munca simple sau de baza, este pe cale sa ajunga la varsta pensionarii.

„E foarte interesant si important ce se va intampla cu diaspora cand ajunge la pensie. Nu vorbim de minoritatea educata cu joburi bine platite ci de grosul de lucratori in munci simple / de baza din Italia si Spania. 80% din diaspora a plecat intre 1990 si 2010. Sunt plecati de mult si ajung incet incet la o varsta, se apropie multi de pensionare. Pensia minima in Italia e cam 600 EUR pe luna, in Spania cam 1000 EUR. Daca au avut contract de munca si au contribuit. Acuma. Cu banii aia nu e tocmai top sa traiesti acolo, sincer.

Deci estimarea mea e ca o parte (nu toti), dar totusi o parte importanta, vor reveni macar 6-9 luni in tara unde au inca o casa ceva la ei in sat sau pot inchiria ceva aici, si pot supravietui cat de cat. Eu cunosc multi deja in situatia asta. Asta pentru economia locala e colosal. Daca s-ar intoarce 1 milion de oameni la pensie (adica unul din 5/6) – ar inseamna ca ar intra pe an vreo 10 miliarde de EUR care vor fi cheltuite aici, e enorm. Fiind o chestie asa de importanta – statul ar trebui sa aiba o strategie pe tema asta. Vorbesc serios”, a scris aceasta.

Postarea a generat o reactie mixta in randul comentatorilor

Unii saluta atentia asupra acestui subiect si considera ca este esential ca autoritatile sa actioneze pentru a profita de oportunitatile economice prezentate de intoarcerea diasporei. Altii sunt sceptici si atrag atentia asupra dificultatilor administrative si logistice care ar putea aparea in gestionarea acestui flux de pensionari.

„Stii ce iti scapa cand stai relax si scrii postarea? Sunt foarte multi care vor sa se intoarca, dar dupa 20-30 de ani de muncit in tari care nu sunt conduse de covrigari, s-au obisnuit cu alte standarde. Fie pensia cat de mica, in Italia sau Spania poti sa-ti platesti o chirie si utilitatile, dar este o diferenta enorma intre spitalele noastre si ale lor”, scrie cineva.

„In sfarsit, un subiect sensibil si adevarat, multi se vor intoarce, poate chiar mai devreme, dar doar dupa ce isi vor vedea copiii pe cont propriu, stabili. Atentie, multi au sau isi vor face dubla cetatenie, „just in case something will go wrong”, si la primele „aiureli” vor parasi definitiv Romania. Nimeni nu isi va dori sa finanteze toti asistatii si specialii din guvern, parlament, si autoritatile locale!!!”, a scris altcineva.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: