Apple cheltuieste mai mult pe inteligenta artificiala, dar ramane mult in urma rivalilor sai din Silicon Valley

externe

Tim Cook

Subiectul de cel mai mare interes pentru analisti in cadrul anuntului de joi privind castigurile trimestriale ale Apple a fost un produs care nu este inca disponibil publicului larg, relateaza CNBC.

Apple Intelligence, viitorul sistem de inteligenta artificiala al companiei, ar putea stimula un nou ciclu de actualizari ale iPhone si vanzari de hardware. Insa directorul general Tim Cook si directorul financiar Luca Maestri au petrecut o buna parte din partea de intrebari si raspunsuri, evitand intrebarile privind ritmul de lansare a Apple.

O intrebare la care Cook a fost dispus sa raspunda partial a fost despre cheltuielile companiei cu serverele AI.

„In rezultatele noastre din acest trimestru este inclusa o crestere de la an la an a sumei pe care o cheltuim pentru AI si Apple Intelligence”, a declarat Cook.

Apple a raportat plati de 2,15 miliarde de dolari pentru proprietati, instalatii si echipamente in trimestrul al doilea, in crestere cu 8% fata de trimestru anterior si cu aproximativ 3% fata de anul precedent. Unele dintre aceste investitii de capital nu sunt pentru AI, ci pentru alte operatiuni Apple.

Cresterea cheltuielilor de capital ale Apple este infima in comparatie cu companiile de talie mare, precum Microsoft, Google si Meta. Aceste companii cheltuiesc sume uriase pentru a construi si dota centre de date axate pe inteligenta artificiala cu cipuri Nvidia.

De exemplu, in trimestrul al doilea, Microsoft a raportat cheltuieli de capital de 13,87 miliarde de dolari, potrivit FactSet, ceea ce reprezinta o crestere de 55% de la an la an. Cheltuielile Alphabet au urcat cu 91% la 13,19 miliarde de dolari, in timp ce cheltuielile de capital ale Meta au crescut cu 31%, adica 8,3 miliarde de dolari in timpul trimestrului.

Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a explicat aceasta crestere a cheltuielilor in termenii teoriei jocurilor. El a afirmat ca riscul de a rata boom-ul AI generativ este mai mare decat dezavantajul de a cheltui prea mult pe procesoare grafice si servere. Zuckerberg doreste, de asemenea, sa se asigure ca Apple nu va controla pe deplin urmatoarea schimbare tehnologica majora, daca aceasta se va dovedi a fi IA.

Apple joaca un joc diferit.

Spre deosebire de Amazon, Google si Microsoft, Apple nu are o afacere de cloud care implica inchirierea infrastructurii catre alte companii. Nici Meta nu se afla in aceasta afacere, dar compania care detine Google investeste in formarea propriului model de limbaj mare open-source si in utilizarea AI pentru a alimenta motorul sau masiv de recomandari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: