Spionaj al Rusiei chiar si in Irlanda. Irlanda nu este membra NATO si are un buget foarte mic alocat apararii

externe

Rusia face parte dintr-un grup restrans de state straine ostile care desfasoara operatiuni de spionaj in Irlanda, a declarat Michael McElgunn, comisarul adjunct al politiei nationale irlandeze, intr-un interviu radiofonic.

In ultimele cateva luni, autoritatile au arestat numeroase persoane acuzate de spionaj in numele Federatiei Ruse in Polonia, Germania, Estonia si Austria, ridicand semne de intrebare cu privire la influenta Rusiei in Europa.

„Ceea ce ne ingrijoreaza in mod deosebit este o mana de state care sunt angajate in activitati de spionaj pe teritoriul suveran cu intentii rauvoitoare”, a declarat McElgunn pentru RTE Radio, citat de Kyiv Independent. „Daca ne uitam la evenimentele din Europa si ne uitam la invazia Federatiei Ruse in Ucraina, nu cred ca prea multi ascultatori ar fi surprinsi daca as spune ca Rusia este unul dintre aceste state.”

McElgunn conduce biroul de securitate si informatii al Garda Siochana, politia nationala a Irlandei. Intrucat Irlanda mentine relatii diplomatice cu Rusia, McElgunn a ezitat sa numeasca direct Rusia drept stat ostil.

„Rusia este una dintre tarile care ne intereseaza in spatiul general”, a spus el.

McElgunn a declarat ca Garda monitorizeaza indeaproape anumite persoane suspectate de activitati de spionaj si ca Irlanda coopereaza strans cu partenerii straini in aceste chestiuni.

„Lucram foarte strans la nivel international in aceasta privinta, deoarece multi dintre acesti agenti ostili ai statului se deplaseaza si lucram cu colegii nostri pentru a intelege cine ar putea fi in statul nostru din cand in cand si pentru a gestiona intrarea si iesirea din stat a persoanelor de aceasta natura”, a spus el.

Presedintele Volodimir Zelenski a anuntat la 14 iulie ca Irlanda pregateste un acord de securitate cu Ucraina.

Irlanda are o politica de neutralitate, nu este membra a NATO si are una dintre cele mai scazute rate ale cheltuielilor de aparare din UE, de aproximativ 0,2% din PIB.

Guvernul irlandez si-a mentinut angajamentul de a nu furniza ajutor militar letal Kievului, dar a recunoscut razboiul Rusiei impotriva Ucrainei drept genocid.

De asemenea, tara a primit aproximativ 100.000 de refugiati ucraineni de la inceputul invaziei la scara larga a Rusiei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: