Socul de pe pietele bursiere globale a ajuns si in Europa: „Yenul mai puternic a declansat un efect de domino”

news

Bursa

Socul de pe pitele bursiere globale, declansat de Japonia, a ajuns si in Europa.

DAX din Germania a scazut cu 1% la inceputul tranzactiilor, CAC din Franta a pierdut 2,1%, iar IBEX din Spania a scazut cu 2,8%.

Luni, piata bursiera din Japonia a suferit cea mai mare pierdere inregistrata vreodata intr-o singura zi. Indicele de referinta Nikkei 225 a incheiat ziua cu o scadere de 4 451 de puncte, aceasta fiind cea mai mare scadere ca numar de puncte din istorie. Indicele a terminat in scadere cu peste 12%, ajungand la pierderi de 24% de la inceputul lunii iulie.

Pe fondul scaderilor abrupte, tranzactionarea a fost intrerupta pentru perioade scurte de timp in Japonia si Coreea de Sud. Intrerupatoarele de circuit, care opresc tranzactionarea pe fondul unei volatilitati puternice in incercarea de a preveni vanzarile in panica, au fost declansate de mai multe ori in Tokyo si Seul.

Vineri, indicele Nikkei a inchis in scadere cu 5,8%, inregistrand cea mai mare scadere zilnica din martie 2020, in timp ce traderii se temeau de impactul unui yen mai puternic asupra companiilor japoneze, dupa ce Banca Japoniei (BOJ) a semnalat ca ar putea urma noi cresteri ale ratelor. O crestere a yenului ar afecta exportatorii si companiile cu venituri in strainatate.

O apreciere rapida a monedei japoneze a fortat, de asemenea, multi participanti la piata sa renunte la tranzactiile cu yeni, o strategie de tranzactionare extrem de populara. Avand in vedere ca ratele dobanzilor au fost extrem de scazute in Japonia timp de decenii, multi investitori au imprumutat bani ieftini din aceasta tara, pe care i-au convertit in alte monede si i-au investit in active cu randament mai ridicat.

Saptamana trecuta, yenul a crescut cu aproape 5% fata de dolar. Luni, yenul s-a intarit si mai mult, cu o crestere de 2,2%, ajungand la 143,3 pentru un dolar american.

„Acest yen mai puternic a declansat un efect de domino, declansand o lichidare globala a tranzactiilor de tip carry trade”, a declarat Stephen Innes, managing partner al SPI Asset Management, citat de CNN.

De aici, turbulentele de pe piata s-au transformat intr-o „avalansa in toata regula”, propulsata de o reactie surprinzator de dura din partea Bancii Japoniei, de incetinirea ritmului economic al Chinei si de castigurile slabe din sectorul tehnologic american, a adaugat el.

In Statele Unite, Amazon (AMZN) a raportat joi un rezultat negativ pentru al doilea trimestru si o orientare dezamagitoare pentru al treilea trimestru. Intel (INTC), in aceeasi zi, a raportat o pierdere de venituri de 1,6 miliarde de dolari in al doilea trimestru si a anuntat planuri de reducere cu 15% a fortei sale de munca pentru a reduce costurile.

Luni au scazut si alte piete din Asia-Pacific.

Bursa din Coreea a implementat intrerupatoare de circuit pentru a opri pentru scurt timp tranzactionarea indicelui de referinta Kospi, dupa ce acesta a scazut cu peste 8%.

Taiex din Taiwan a incheiat in scadere cu 8,4%, cea mai proasta zi din istoria sa.

Indicele australian S&P/ASX 200 a pierdut 3,6%. Indicele Hang Seng din Hong Kong si Shanghai Composite din China au scazut cu 2,6% si, respectiv, 1,2%.

Alte piete manifesta, de asemenea, nervozitate. Vineri, pretul petrolului s-a stabilit la cel mai scazut nivel din ianuarie. Contractele futures la titeiul Brent si la titeiul WTI din SUA au scazut cu peste 3%.

In prezent, preturile petrolului se situeaza in jurul minimelor ultimelor opt luni, dar ar putea cunoaste o oarecare stabilitate pentru moment, in ciuda amenintarilor cu represalii in Orientul Mijlociu, potrivit lui Tom Kloza, seful global al departamentului de analiza energetica de la Oil Price Information Service.

„Incepand cu actiunea Hamas din 7 octombrie anul trecut, observam o apatie generala in ceea ce priveste temerile legate de un razboi regional mai amplu in Orientul Mijlociu”, a declarat acesta.

„Probabil ar fi nevoie de un atac direct pe teritoriul iranian pentru a declansa o crestere reala a preturilor din cauza geopoliticii”, a adaugat Kloza. „Va fi nevoie de ceva destul de dramatic pentru ca preturile petrolului sa creasca”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: