Vladimir Putin, invitat la ceremonia de investire a noului presedinte al Mexicului, Claudia Sheinbaum

externe

Vladimir Putin, invitat, ceremonie de investire, presedinte, Mexic

Mexicul l-a invitat pe presedintele rus Vladimir Putin la inaugurarea de la 1 octombrie a presedintelui ales Claudia Sheinbaum, a relatat miercuri ziarul rus Izvestia, citand ambasada Mexicului in Rusia.

„Invitatia Rusiei de a participa la inaugurarea presedintelui Sheinbaum a fost trimisa presedintelui Putin”, a declarat un reprezentant al ambasadei mexicane, potrivit Izvestia. „Presedintele rus va decide daca va participa el insusi la ceremonie sau daca va desemna un alt oficial de rang inalt sa faca acest lucru in numele sau”.

Ministerul de Externe al Mexicului a declarat ulterior ca guvernul a trimis note diplomatice tuturor natiunilor cu care are relatii, precum si organizatiilor internationale din care face parte, invitandu-le la inaugurarea lui Sheinbaum.

Curtea Penala Internationala (CPI) a emis un mandat de arestare impotriva lui Putin in 2023, acuzandu-l de crima de razboi de deportare ilegala a sute de copii din Ucraina dupa ce Moscova si-a lansat invazia la scara larga asupra vecinului sau in februarie 2022.

In timp ce Rusia nu este membra a CPI, Mexicul este. Dar cele doua tari au creat legaturi stranse, Putin felicitand-o pe Sheinbaum pentru victoria sa din iunie, spunand ca Mexicul este „partenerul istoric prietenos al Rusiei in America Latina”.

Ministerul de Externe nu a raspuns imediat la o intrebare privind modul in care aderarea Mexicului la CPI ar afecta posibila prezenta a lui Putin la inaugurarea lui Sheinbaum.

In septembrie 2023, o unitate militara rusa a participat la o parada care a marcat ziua independentei Mexicului, provocand critici dure din partea presedintelui Andres Manuel Lopez Obrador, potrivit carora tara sa a oferit o platforma fortelor care au invadat Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: