Precizari importante ale procurorilor in cazul doctoritelor de la Pantelimon: „Starea pacientului se imbunatatise, apoi a survenit decesul”

news

doctorita, Mirela Paius, stenograme, inchisoare, omor calificat

Parchetul vine cu noi precizari in cazul celor doua doctorite de la Spitalul Pantelimon acuzate acuzate de „omor calificat”. Mai multi medici de la acest spital au intrat in greva in semn de solidaritate cu cele doua acuzate.

„Pacientul in varsta de 54 de ani a fost internat in spital in data de 17.03, iar pe fondul agravarii starii de sanatate, a fost transferat la ATI in data de 25.03.

In data de 26.03 are loc prima reducere brusca a dozei de noradrenalina. In zilele urmatoare, starea pacientului s-a imbunatatit, el fiind chiar vizitat de familie.

In data de 04.04 are loc a doua reducere a dozei de noradrenalina si survine decesul”, arata Parchetul.

Medici de la Pantelimon si mai multe nume grele din medicina au sarit joi in ajutorul doctoritelor.

Citeste si: Fratia gulerelor albe: mai multi medici de la Spitalul Pantelimon ameninta cu demisia, din solidaritate cu doctoritele acuzate de omor calificat. Zece operatii sunt amanate

Senastorul PSD Leonard Azamfirei le ia apararea celor doua doctorite de la Spitalul Pantelimon care sunt acuzate de „omor calificat”. Azamfirei este si rector al Universitatii de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie „George Emil Palade” din Targu Mures.

„Doua anesteziste, infractori ‘periculosi’, au fost scoase cu catuse dupa ce au fost acuzate ca au ‘ucis’ pacienti din ATI prin reducerea dozelor de noradrenalina. Daca exista riscul sa fuga cu fiolele de noradrenalina economisite, sa le vanda pe piata neagra?

Evident, ele sunt in mod clar, ‘vinovate’! Ce rost are sa mai asteptam ca justitia sa decida, dupa o expertiza facuta de specialisti in ATI, nu dupa emotiile pe care le induce in mod firesc moartea oricui, mai ales daca aceasta este ‘bine’ prezentata?!! O formalitate…

Dar…

Pana atunci trebuie sa gasim repede ‘vinovatii’! Nu ajung cele doua doctorite care inteleg mai bine ca orice deontolog ca medicina nu este in alb/negru, ca exista criterii obiective prin care se evalueaza prognosticul unui bolnav, ca oriunde, in aceasta lume se intampla sa cumpanesti deciziile medicale in raport si cu beneficiul bolnavului, cu sansa pe care o poate avea acesta sau cel care astepta un loc in terapie intensiva pentru a avea si el o sansa reala fata de cel care, cel putin din punct de vedere medical, nu o mai are.

Discutiile despre farmacologie, despre indicatiile medicale ale substantelor vasoactive, despre specificul patologiei din terapia intensiva sunt plictisitoare. Doar ne pricepem toti si la acestea. Nu gasim pe dr. Google?!!

Si incep cererile de demisii, cu ardoare, cu pasiune catarata pe tragedia umana. Daca acuzatiile aduse unor doctori se vor confirma, acestia vor plati. Dar daca se va dovedi ca doctoritele sunt nevinovate, ii va fi cuiva macar rusine? Pentru ca, pe langa profesionalism, empatie fata de bolnavi, devotament fata de profesie, ne mai trebuie uneori si inteligenta nu doar de a vorbi/scrie, ci si de a tacea!

Toti anestezistii au luat de-a lungul timpului decizia medicala de a intrerupe/reduce doza de noradrenalina, in virtutea cunostintelor si a experientei pe care le aveau. Despre dreptul de a trai cu demnitate vorbim toti! Dar la dreptul de a muri cu demnitate ne putem macar gandi?”, a scris Azamfirei pe Facebook.

In campania electorala, Azamfirei a fost prezentat de Marcel Ciolacu drept unul dintre marii „specialisti” ai PSD.

Reamintim ca procurorii au anuntat miercuri retinerea pentru 24 de ore a doi medici de la SPitalul Pantelimon din Bucuresti sub acuzatia de tentativa de omor si omor calificat, si a unei asistente pentru marturie mincinoasa.

Anchetatorii sustin ca cele doua doctorite au provocat moartea unui pacient in varsta de 54 ani, internat in stare grava la Sectia ATI, prin scaderea dozei de nonadrenalina, fapt ce a condus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

Potrivit surselor G4Media, una dintre doctorite ar fi sustinut in fata procurorilor ca exista anumite proceduri medicale care justifica scaderea dozei de noradrenalina, procedura care de fapt nu ar exista in cazul la care se face referire, spun aceleasi surse.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: