Mexicul a respins cererea Ucrainei de a-l aresta pe presedintele rus Vladimir Putin in timpul vizitei sale in aceasta tara

externe

Mexic, respingere, Vladimir Putin, arestare, ucraina

Presedintele mexican inca in functie, Andres Manuel Lopez Obrador, a respins joi o cerere din partea guvernului Ucrainei de a-l aresta pe Vladimir Putin daca liderul rus sfideaza un mandat international de arestare si participa la inaugurarea viitorului presedinte al Mexicului in octombrie.

„Nu putem face asta”, a declarat presedintele Andres Manuel Lopez Obrador reporterilor in cadrul unei conferinte de presa guvernamentale obisnuite. „Nu depinde de noi”.

Potrivit Reuters, Ucraina a cerut Mexicului sa il aresteze pe Putin daca acesta participa la ceremonia de depunere a juramantului de catre presedintele ales Claudia Sheinbaum, la 1 octombrie. Solicitarea, facuta intr-o declaratie a ambasadei ucrainene din Mexic, se referea la un mandat de arestare emis de Curtea Penala Internationala (CPI) a ONU.

Echipa lui Sheinbaum l-a invitat pe presedintele rus sa participe la inaugurare, mentionand la inceputul acestei saptamani ca a trimis o „notificare diplomatica” tuturor tarilor cu care Mexicul mentine relatii diplomatice.

„Speram ca guvernul mexican este constient de faptul ca Vladimir Putin este un criminal de razboi impotriva caruia exista un mandat de arestare”, a afirmat ambasada Ucrainei in declaratia sa, argumentand ca Putin este suspectat ca a ordonat rapirea unor copii ucraineni si ducerea lor in Rusia.

CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin anul trecut, acuzandu-l de crime de razboi pentru deportarea ilegala a sute de copii din Ucraina la Moscova, dupa ce aceasta si-a lansat invazia asupra natiunii europene vecine la inceputul anului 2022. Rusia nu este membra a CPI, dar Mexicul este.

In iunie, Putin a felicitat-o pe Sheinbaum, un aliat al lui Lopez Obrador, pentru victoria sa in alegeri. La acel moment, el a numit Mexicul un „partener istoric prietenos al Rusiei in America Latina”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: