Premierul Japoniei si-a anulat vizitele oficiale in Asia Centrala dupa ce seismologii niponi au avertizat asupra riscului producerii unui „mega-cutremur”

externe

premier japonez, vizita, anulata, cutremur, Japonia

Premierul japonez Fumio Kishida si-a anulat vineri planurile de a vizita Asia Centrala si a anuntat in schimb ca va lua masuri de precautie, in urma unui avertisment fara precedent al seismologilor niponi, potrivit caruia riscul unui cutremur major pe coasta Pacificului este mai mare decat de obicei.

Agentia meteorologica japoneza a emis joi primul sau avertisment din istorie privind riscul unui cutremur „urias” pe coasta Pacificului a tarii, dupa cel cu magnitudinea 7,1 care a lovit in aceeasi zi insula Kyushu din sud-vestul tarii.

„Am decis sa raman in tara pentru urmatoarea saptamana pentru a ma asigura ca pregatirile si comunicatiile noastre sunt in ordine”, a declarat Kishida in cadrul unei conferinte de presa, desi avertismentul nu a oferit un termen si nici nu a cerut evacuari.

„Dar este prima data cand este emis un astfel de avertisment si cred ca oamenii s-ar simti nelinistiti in legatura cu aceasta”, a adaugat el, citat de Reuters. „In consecinta, am decis sa imi anulez vizita planificata in Asia Centrala si Mongolia”.

Guvernul va organiza, in schimb, intalniri cu liderii regionali online, a declarat radiodifuzorul public NHK. Vizita in Kazahstan, Uzbekistan si Mongolia trebuia sa se desfasoare initial de vineri pana luni.

Avizul agentiei meteorologice avertizeaza asupra unei probabilitati mai mari de producere a unui cutremur urias in depresiunea Nankai, un sant de pe fundul oceanului de-a lungul coastei japoneze a Pacificului, unde cutremurele anterioare au declansat valuri uriase de tip tsunami.

Aceasta nu a indicat ca un cutremur se va produce cu siguranta, dar a incurajat oamenii sa fie pregatiti sa evacueze daca este necesar.

Japonia estimeaza intre 70 % si 80 % probabilitatea ca un cutremur cu magnitudinea 8 sau 9 sa aiba loc in jurul santului in urmatorii 30 de ani, potrivit Ministerului Infrastructurii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: