Un fost sef din MI6 sustine ca Rusia a fost implicata in recentele tulburari declansate de extrema dreapta in Marea Britanie

externe

demonstratii violente, extrema dreapta, Marea Britanie, implicare ruseasca

Exista o implicare „clara” a Rusiei in revoltele de extrema-dreapta, iar serviciile de securitate vor cauta cu atentie instigatorii, a declarat un fost sef al biroului MI6 Rusia.

Christopher Steele, fostul spion care a intocmit un dosar notoriu privind relatia lui Donald Trump cu Rusia, a declarat ca oficialii din domeniul securitatii ii vor „examina foarte atent” pe cei care au incurajat revoltele anti-imigratie din ultimele doua saptamani.

Dupa un atac violent asupra unei sali de dans pentru copii in Southport luna trecuta, demonstrantii de extrema dreapta au atacat moschei, ofiteri de politie si un hotel din Rotherham care gazduieste solicitanti de azil. Activistii de extrema dreapta au afirmat in mod fals ca un imigrant musulman s-ar afla in spatele atacului.

Mitingurile extremei drepte au fost abandonate pe fondul avertismentelor privind condamnarile la 10 ani de inchisoare

Potrivit The Guardian, Steele a spus despre revolte: „Putem spune clar ca exista o implicare rusa. Daca ne uitam la dezinformarea initiala care a inconjurat crimele din Southport, aceasta pare sa fi provenit de la un site cu legaturi rusesti.”

Originea afirmatiei false cu privire la autorul crimelor din Southport pare sa fie un post de televiziune numit Channel3 Now, care difuzeaza stiri din SUA si Regatul Unit potential generate de AI. Acest site a postat afirmatii false conform carora atacatorul din Southport era „pe lista de supraveghere a MI6” si era „cunoscut serviciilor de sanatate mintala”.

Aceste afirmatii au fost amplificate de influenceri proeminenti de extrema dreapta. Steele a declarat ca serviciile de securitate „ii vor examina cu mare atentie pe instigatorii acestor activitati, inclusiv pe persoane precum Tommy Robinson, chiar si pe Nigel Farage, care a declarat ca „guvernul ne-a dezinformat cu privire la Southport”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: