Atacul-surpriza: Ucraina controleaza 28 de localitati din Rusia. Peste 180.000 de rusi au fost evacuati

externe

videoclipuri, vechi, armata rusa, ucraina, Kursk

Presedintele rus Vladimir Putin a promis luni ca va alunga trupele ucrainene de pe teritoriul tarii sale, in timp ce tot mai multi civili au fost indemnati sa fuga din fata asaltului transfrontalier surpriza care a lasat Kremlinul in incurcatura si a determinat Kievul sa preia din nou initiativa in razboi, relateaza postul NBC News.

Prima interventie publica majora a lui Putin privind criza a avut loc in timp ce luptele fac ravagii in interiorul Rusiei, pentru a saptea zi, in urma incursiunii fortelor ucrainene in regiunea de frontiera Kursk. Acestea par sa fi avansat cu pana la 30 de kilometri.

Locuitorii au fost, de asemenea, evacuati din parti ale regiunii invecinate Belgorod, fiind un semn ca Kremlinul nu a reusit sa respinga amenintarea unei ofensive care se intensifica.

Luand cuvantul in cadrul unei reuniuni speciale dedicate situatiei, liderul rus a ordonat Ministerului Apararii sa „elimine, sa doboare inamicul de pe teritoriile noastre”.

Incursiunea uimitoare a Ucrainei a stanjenit Kremlinul si a ridicat moralul ucrainenilor, dar multi observatori se intreaba ce spera Kievul sa obtina. Putin a intervenit luni, afirmand ca asaltul urmareste sa imbunatateasca pozitia Ucrainei in viitoarele negocieri de pace, sa reduca presiunea asupra fortelor sale fragilizate care lupta pe front si sa alimenteze discordia in interiorul Rusiei.

„Se pare ca inamicul incearca sa isi imbunatateasca pozitiile de negociere”, a declarat Putin. Rusia a facut apel la discutii de pace in ultimele luni, dar cu conditia ca Kievul sa cedeze vaste teritorii anexate de Moscova in 2022.

Atacul vizeaza, de asemenea, a spus el, oprirea avansului fortelor ruse in estul si sudul Ucrainei. „Care sunt rezultatele?” a spus Putin, parand iritat. „De-a lungul liniei de contact, fortele noastre avanseaza”, a spus el, sustinand ca ritmul castigurilor rusesti s-a accelerat in ultima saptamana.

Ucraina a esuat, de asemenea, in incercarea de a semana discordie si de a distruge „unitatea” poporului rus, a adaugat el, spunand ca mai multi oameni s-au inscris pentru a lupta in armata in ultimele zile.

„Inamicul va primi cu siguranta un raspuns demn”, a incheiat Putin.

Ministerul rus al Apararii a recunoscut duminica ca fortele sale sunt inca angajate in lupte intense cu trupele ucrainene in Kursk. Acesta a declarat ca se lupta cu ucrainenii in apropierea satelor Tolpino, Obshchy Kolodez si Zhuravli, care se afla in zona frontierei ucrainene.

La 11 august, Rusia a recunoscut ca trupele ucrainene au patruns adanc in regiunea de frontiera Kursk, in cadrul unei ofensive despre care un inalt oficial ucrainean a declarat ca urmareste „destabilizarea” Rusiei si „intinderea” fortelor sale.

Kremlinul a trimis de urgenta intariri in zona saptamana trecuta, iar Ministerul Apararii de la Moscova a declarat mai tarziu, luni, ca Ucraina a pierdut acum aproximativ 1.600 de soldati in operatiune.

Putin a declarat luni ca pierderile ucrainene sunt „in crestere dramatica”.

Dar luptele in curs sunt o lovitura majora pentru pozitia interna a lui Putin, influentii bloggeri militari ai tarii sugerand luni ca luptele din interiorul Rusiei continua si ca regiunile invecinate cu Kursk ar putea fi, de asemenea, in pericol.

Saptamana trecuta a fost declarata stare de urgenta nationala si zeci de mii de oameni au fost evacuati din comunitatile de frontiera din Kursk, pe fondul rapoartelor privind victimele civile si distrugerile.

Noi evacuari au fost anuntate luni in districtul Belovski, unde Ministerul rus al Apararii a declarat duminica ca trupele ucrainene au incercat sa patrunda.

Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, i-a raportat luni lui Putin ca 28 de localitati din regiunea sa se afla sub controlul Ucrainei.

Aproximativ 180.000 de persoane din regiune sunt supuse evacuarii, a declarat Smirnov, iar mai mult de 120.000 au fost deja evacuate sau au plecat pe cont propriu.

Intre timp, Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii invecinate Belgorod, a avertizat cu privire la o crestere a „activitatii inamice” si a declarat ca oficialii au inceput sa evacueze preventiv oamenii din district.

Oficialii districtului au declarat  luni ca 11.000 de persoane au fost evacuate.

Putin a avertizat ca mai multe regiuni de frontiera rusesti ar putea fi atacate, afirmand ca Kievul va incerca sa destabilizeze in continuare situatia din interiorul tarii, inclusiv in regiunea Briansk, situata la granita de nord a Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: