Fox News: Iranul ar putea ataca Israelul in urmatoarele 24 de ore. Israelul anunta ca e pregatit

externe

Iranul si aliatii sai din Orientul Mijlociu ar putea lansa un atac asupra Israelului in urmatoarele 24 de ore, potrivit unor surse anonime citate de Fox News. Corespondentul in strainatate al canalului de televiziune american, Trey Yingst, a declarat ca „oficialii din Orientul Mijlociu cred ca ne apropiem de ora zero”, transmite luni postul de televiziune israelian i24News.

Aceasta amenintare vine dupa eliminarea liderului politic al gruparii islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, luna trecuta, la Teheran, o actiune pentru care Israelul nu si-a revendicat responsabilitatea, dar nici nu a negat-o. In plus, Israelul se pregateste si pentru represalii din partea gruparii siite Hezbollah, aliatul Iranului in Liban, dupa eliminarea comandantului sau sef Fuad Shukr la Beirut.

Site-ul Axios releva o sciziune in acest sens la nivelul puterii iraniene: in timp ce noul presedinte Masoud Pezeshkian incearca sa evite un raspuns prea brutal, Gardienii revolutiei – armata de elita a regimului de la Teheran – insista asupra unui atac si mai masiv decat cel din 13-14 aprilie.

In acel prim atac direct asupra Israelului, Iranul a lansat sute de drone si rachete, dar aproape toate au fost interceptate.

Aceasta escaladare vine intr-un context deja tensionat, in timp ce regiunea isi tine rasuflarea in fata posibilitatii unui conflict deschis intre Iran si Israel.

Armata israeliana a aprobat luni planuri pentru „fronturi diferite” in eventualitatea unui atac al Hezbollah si al Iranului, dupa ce temerile privind un atac iminent al Iranului si al aliatilor sai impotriva Israelului au reaparut in ultimele ore.

Intr-un mesaj foarte asemanator cu cel emis in urma cu o saptamana, dupa asasinarea lui Haniyeh la Teheran intr-un atac atribuit Israelului, si in timp ce represaliile iraniene pareau iminente, Israelul a confirmat ca seful Statului Major General, Herzi Halevi, a organizat o reuniune cu inalti oficiali militari pentru a discuta situatia, transmite EFE.

„Seful Statului Major a subliniat mentinerea unui nivel ridicat de alerta si a eforturilor de pregatire atat pentru o ofensiva, cat si pentru aparare”, se arata intr-un comunicat militar difuzat luni.

In aceasta dimineata, ministrul israelian al Apararii, Yoav Gallant, a declarat ca fortele sale se afla intr-o stare de „vigilenta si pregatire” in eventualitatea unui atac iminent ca represalii in urma mortii lui Haniyeh la 31 iulie la Teheran si a asasinarii comandantului-sef al Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, intr-un atac de data aceasta asumat de armata israeliana.

In cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru afaceri externe si securitate din Knesset (Parlamentul israelian), Gallant a reiterat luni faptul ca in ultimele zile au fost consolidate capacitatile defensive ale tarii, dar si capacitatile sale ofensive.

Noaptea trecuta, ministrul israelian a avut o convorbire telefonica cu omologul sau american, Lloyd Austin, la scurt timp dupa ce Pentagonul a ordonat desfasurarea unui submarin cu rachete ghidate in Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, armata israeliana a insistat duminica seara ca nu si-a schimbat „instructiunile pe frontul intern” in materie de urgente pentru populatia civila, pentru a dezminti informatiile din presa israeliana potrivit carora Iranul si-ar putea pune in practica represaliile inainte de ziua de marti.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: