Incendiul alimentat de furtuni ameninta suburbiile Atenei. Sute de locuitori s-au evacuat

externe

Cel mai mare incendiu de pana acum din Grecia s-a extins luni in suburbiile Atenei, fortand sute de oameni sa fuga, in timp ce copaci, case si masini au ars peste noapte, iar drumurile aglomerate sunt inecate de fum si cenusa, potrivit Reuters.

Guvernul a cerut ajutorul UE pentru a combate incendiul care a scapat de sub control pentru a doua zi si este alimentat de vanturile puternice care l-au impins de pe dealurile impadurite din nordul orasului.

Pompierii au spus ca este pentru prima oara in 20 de ani cand flacarile, care ameninta blocurile, scolile si magazinele, patrund atat dec adanc in capitala.

Peste 700 de pompieri ajutati de voluntari, 199 de masini de pompieri si 35 de avioane cu bombe cu apa s-au luptat cu incendiul care a izbucnit duminica la ora 15:00 langa satul Varnavas, la 35 km nord de Atena.

Grecia a activat mecanismul european de protectie civila si asteapta asistenta din partea Frantei, Italiei, Cehiei cu avioane si pompieri. De asemenea, Spania si Turcia si-au oferit ajutorul.

„Situatia ramane extrem de dificila. Izbucnesc focare continuu si se raspandesc rapid, ajutate de vanturi foarte puternice”, a declarat Vassilis Vathrakogiannis, purtatorul de cuvant al pompierilor.

Verile din Grecia au fost marcate de mult timp de incendii de vegetatie, dar vremea mai calda si mai uscata legata de schimbarile climatice a facut ca incendiile sa fie mai dese si mai intense. Incendiile de vegetatie pornite de caldura extrema au facut ravagii si in parti din Spania si din Balcani.

In timp ce flacarile se apropiau de curtile din periferia Atenei, unii locuitori din cartierul impadurit si deluros Penteli au ramas pe loc, incercand sa stinga incendiul folosind furtunuri sau crengi.

Coloane de fum se ridicau la orizont si un miros de ars a cuprins Atena. Incendiul a ajuns la Vrilissia, la aproximativ 14 km de centrul capitalei, desi sunt autostrazi care separa suburbia de centrul orasului.

In nord, la epicentrul incendiului, pompierii si locuitorii au facut un bilant al pagubelor: case abandonate si vehicule distruse de incendiu, dealurile innegrite si copaci arsi.

Pana acum nu au fost raportate decese. Treisprezece persoane au fost tratate de salvatori si personal medical pentru inhalare de fum si doi pompieri pentru arsuri, a spus Vathrakogiannis.

Rezidentii din peste 30 de zone au fost fortati sa se evacueze, impreuna cu cel putin trei spitale, iar in zona Atenei au avut loc intreruperi de curent. Feriboturile care se indreptau spre portul Rafina din nord-estul capitalei au fost deviate.

Politia a ajutat pana acum la evacuarea a peste 250 de persoane, iar unii locuitori au petrecut noaptea in adaposturi.

Grecia a cunoscut anul acesta cea mai calda iarna inregistrata si se pregateste de cea mai fierbinte vara din toate timpurile.  In zone mari, inclusiv locul in care a izbucnit incendiul din aceasta saptamana, a plouat putin sau deloc de luni de zile.

Grecia este in alerta maxima de incendiu cel putin pana joi, cu vanturi puternice si temperaturi estimate sa ajunga pana la 40 de grade Celsius. Autoritatile au cerut un raspuns de urgenta care sa implice armata, politia si voluntarii in aceasta perioada.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: