Ancheta extinsa in dosarul „Pantelimon”. Sunt verificate inca cinci decese suspecte

news

doctorita, Mirela Paius, stenograme, inchisoare, omor calificat

Procurorii au extins ancheta in dosarul deceselor de la Spitalul Pantelimon, au declarat surse judiciare pentru aktual24.ro. Procurorii verifica acum alte cinci morti suspecte din aceeasi perioada cu barbatul de 54 de ani decedat in unitatea medicala.

La ora 12.00, va fi audiata si la Serviciul Omoruri si sefa ATI, Florina Pompilian.

De asemenea, procurorii analizeaza necropsiile celor cinci decese, vor sa vada daca e posibil ca acestea sa fi fost provocate tot in urma scaderii dozei de „nora”.

In urma cu o saptamana, Florina Pompilian anunta ca toti medicii de la Sectia ATI vor demisiona din functie, lucru care nu s-a intamplat dupa o discutie cu ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. Tot atunci, Sefa Sectiei ATI a pus la indoiala ancheta demarata de procurori in acest caz si le-a luat apararea celor doua doctorite arestate.

Pe 8 august, doctoritele Maria Alexandra Miron, acuzata de omor calificat si tentativa la omor calificat, si Mirela Paius, acuzata de omor calificat, ambele cu premeditare, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.

Martorii in dosarul celor doua doctorite de la Spitalul Pantelimon, acuzate de „omor calificate”, au fost supusi si detectorului de minciuni. Poligraful a confirmat ca acestia spun adevarul.

„Organele de urmarire penala au dispus efectuarea unei investigatii poligraf cu privire la detectia reactivitatii psihofiziologice a martorei Gratianu Ionela-Ancuta.

Din raportul de constatare criminalistica nr. 377768 din data de 29.05.2024 a rezultat ca raspunsurile acesteia la intrebarile relevante ale cauzei, cu indicativele R4, R5, R7, R8 nu au provocat modificari psihofiziologice specific comportamentului simulat.

Intrebarile relevante formulate au fost urmatoarele:

R4. La locul de munca, ai vazut vreun cadru medical scazand doza de noradrenalina desi, terapeutic, nu se impunea aceasta manevra? Raspuns: DA

R5. La locul de munca, ai vazut vreun cadru medical substituind noradrenalina din seringa cu ser fiziologic? Raspuns: NU

R7. Ai spus adevarul cand ai afirmat ca anumiti medici de garda scadeau dozajul de noradrenalina, desi nu se impunea terapeutic? Raspuns: DA

R8. Esti sincera cand sustii ca, in data de 04.04.2024, Staicu Lenuta a afirmat ca dr. Paius a pus ser fiziologic in loc de nora, la un pacient din salonul 6 ? Raspuns: DA”, se arata in referat.

Referatul procurorilor in cazul celor doua doctorite de la Spitalul Pantelimon afirma ca motivul pentru care acestea au ales sa elimine pacienti de la ATI a fost „sa se puna bine cu conducerea spitalului.

Iata ce se afirma in referatul consultat de aktual24.ro:

„Martora a aratat ca in mod cert toti colegii sai care au lucrat cu inculpatele Miron Maria sau Paius Mirela au trecut prin cazuri asemanatoare, precizand totodata ca banuieste ca motivul pentru care inculpatele procedau in acest mod de a ‘elibera paturi’ de pe sectia ATI si a aduce alti pacienti de pe sectiile spitalului este acela de a se pune bine cu conducerea (sectiei, spitalului) prin detensionarea situatiei existente intre ATI si UPU. Capacitatea maxima de paturi pe sectia ATI este de 25, insa numarul pacientilor ATI depasesc de cele mai multe ori capacitatea sectiei. Din acest motiv pacientii ATI raman si pe celelalte sectiile ale spitalului sau blocul operator, medicii ATI avand obligatia de a face consulturile acestora. Din cauza gradului de ocupatie ridicat de pe celelalte sectii cat si faptul ca pacientii ATI de acolo sunt ingrijiti de asistentii sectiilor respective, exista discutii si presiuni intre sectii ca ATI-ul sa-si ia pacientii cat mai repede.

Opinia inculpatei Miron Maria despre efectele noradrenalinei reiese si din convorbirea telefonica din data de 12.04.2024 (a doua zi dupa sesizarea faptei), ora 21:31:55, dintre aceasta si Plesa Cristian Laurentiu (medic cu care inculpata are o relatie).
Cei doi vorbesc despre sinuciderea unui medic in varsta de 59 de ani (Luchian Mihail de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare CC Iliescu), care ar fi scris un text (cel mai probabil referitor la noradrenalina), din care inculpata ar trebui sa se inspire, in final cei doi concluzionand ca aceasta substanta prelungeste o suferinta, nu trateaza absolut nimic si ca ‘Tre’ sa-l lasi pe Cel de Sus, nu pe nora sa decida’.

Plesa Cristian Laurentiu: Uite, poti sa te inspiri din ce a scris ca e chiar foarte dragut si exact asta spun si eu ca… ea nu trateaza nimic.

MIRON MARIA: Ihi.

Plesa Cristian Laurentiu: Ea prelungeste o suferinta, deci nu trateaza absolut nimic.

MIRON MARIA: Asta nu pot sa zic ca ce sunt eu, Dumnezeu …[neinteligibil]… suferinta?

Plesa Cristian Laurentiu: Pai nu, nu, nu.

MIRON MARIA: Hi, hi, hi.

Plesa Cristian Laurentiu: Pai nu, da’ ce, sunt Dumnezeu sa prelungesc suferinta?

MIRON MARIA: Da.

Plesa Cristian Laurentiu: Tre’ sa-l lasi pe Cel de Sus, nu pe nora sa decida.

MIRON MARIA: Da, Cel de Sus. Frumos.

Plesa Cristian Laurentiu: Da”.

Conducerea Spitalului Clinic de Urgenta „Sfantul Pantelimon” sustine ca a facut toate demersurile legale necesare, a colaborat si colaboreaza in continuare cu autoritatile pentru aflarea adevarului si este pe deplin angajata pentru a clarifica circumstantele tragediilor petrecute in unitatea medicala.

„Intelegem pe deplin gravitatea situatiei si impactul negativ pe care acesta il are asupra familiilor pacientilor si asupra increderii comunitatii in sistemul de sanatate. Dorim sa subliniem ca suntem angajati pe deplin in cooperarea cu autoritatile competente pentru a clarifica circumstantele acestor tragedii. Totodata, am investigat intern fiecare detaliu al acestor evenimente pentru a identifica eventualele deficiente si a implementa masurile necesare”, se arata intr-un comunicat de presa al spitalului remis vineri AGERPRES, semnat de managerul unitatii medicale, Bogdan Socea.

Potrivit sursei citate, organele de ancheta au fost sesizate imediat ce directorul de ingrijiri Camelia Stamatoiu a informat in scris managerul, prin inregistrarea unei solicitari scrise la secretariat, adica in data de 11 aprilie 2024.

„Aceasta a luat cunostinta de suspiciunile faptelor cu aspect penal pe data de 10 aprilie 2024, dar nu a anuntat managerul in acea zi. Ulterior, contractul de administrare al doamnei director de ingrijiri Camelia Stamatoiu a incetat inainte de termen la propunerea Consiliului de Administratie, prin vot unanim, pentru incalcarea mai multor clauze contractuale (legate de fidelitate si confidentialitatea de serviciu), fara nicio legatura cu ancheta penala in curs. In consecinta, doamna Camelia Stamatoiu si-a reluat postul de executie de asistent medical la Spitalul Universitar Bucuresti, care era suspendat pe perioada exercitarii functiei de conducere”, afirma sursa citata.

Conform comunicatului, in ceea ce o priveste pe dr. Voicu Elena Antoaneta, Comisia de disciplina a analizat sesizari privind fapte petrecute in ultimele 6 luni, a constatat ca acestea reprezinta „abateri deosebit de grave” de la contractul de munca, fisa postului si legislatia in vigoare, „punand in pericol securitatea” pacientilor si personalului, recomandand desfacerea contractului individual de munca.

„Managerul si Serviciul Resurse Umane au pus in aplicare propunerea Comisiei de disciplina”, se mai arata in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: