Cum a fost creat Camino de Santiago, unul dintre cele mai populare pelerinaje crestine. O noua descoperire

life

Camino de Santiago

Ramasitele umane descoperite intr-un mormant din nord-vestul Spaniei apartin cel mai probabil unui episcop din secolul al IX-lea care ar fi contribuit la crearea Camino de Santiago, unul dintre cele mai populare pelerinaje crestine, potrivit unui nou studiu, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

O combinatie de analiza a oaselor, datare cu carbon, analiza izotopilor stabili si teste ADN a produs date care ”sustin posibilitatea” ca osemintele descoperite in 1955 sa apartina episcopului Theodomir, potrivit unei cercetari publicate marti in revista ”Antiquity”.

Potrivit traditiei orale, care a devenit apoi scrisa, Theodomir a descoperit mormantul Sfantului Iacob Apostolul intre anii 820 si 830 e.n. dupa ce a avut o revelatie divina pe teritoriul de azi al Santiago de Compostela, capitala regiunii Galicia.

Vestea descoperirii a ajuns la regele Alfonso al II-lea din regiunea invecinata Asturia, care a parcurs, alaturi de curtenii sai, drumul din Oviedo pana la Santiago.

Pelerinajul regal de 146 de kilometri a stabilit Camino Primitivo, cel mai vechi traseu folosit de pelerinii El Camino sau Drumul Sfantului Iacob, cum mai este denumit.

Existenta lui Theodomir a fost intens dezbatuta pana in 1955, cand arheologul spaniol Manuel Chamoso Lamas a descoperit un mormant inscriptionat cu numele lui dedesubtul catedralei din Santiago de Compostela.

Un studiu initial al oaselor a ajuns la concluzia ca probabil au apartinut unui barbat adult mai in varsta, dar dupa trei decenii, o noua evaluare bazata pe fotografii ale sitului a sustinut ca apartin unei femei cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani.

Cel mai nou studiu, condus de Patxi Perez-Ramallo de la Universitatea de stiinta si tehnologie din Norvegia, a combinat diferite metode analitice in incercarea de a recrea povestea vietii acestui individ.

Datarea cu carbon-14 arata ca persoana a murit dupa varsta de 45 de ani, iar trasaturile oaselor sugereaza ca avea o constitutie fragila si a facut putina activitate fizica in timpul vietii, ceea ce corespunde stilului de viata dus de clerul din acea perioada.

Perez-Ramallo a declarat pentru ziarul El Pais ca exista ”o probabilitate de 98% sa fie Theodomir”.

Foto: depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: