Antarctica se confrunta cu un val de caldura prelungit. Specialist in clima polara: „Durata perioadei calde este neobisnuita”
Antarctica, cel mai rece continent din lume, se confrunta cu un val de caldura exceptional de lung pentru iarna, potrivit Institutului National de Cercetare Polara din Marea Britanie, informeaza France24.
Anomaliile de temperatura nu sunt neobisnuite pe continent, dar „durata perioadei calde este neobisnuita”, a declarat Thomas Caton Harrison, specialist in clima polara la British Antarctic Survey.
Cifrele provizorii indica faptul ca temperatura medie la suprafata in Antarctica in iulie 2024 a fost cu 3,1 grade Celsius peste normal pentru luna respectiva, ceea ce inseamna ca este al doilea cel mai cald iulie din Antarctica de la inceputul inregistrarilor in 1979. Cel mai cald a fost in iulie 1981.
Temperaturile medii zilnice au variat de la -34,68 C pe 15 iulie la -28,12 C pe 31 iulie, conform datelor publicate online de Universitatea din Maine. Au fost -26,6 C in medie pe continent pe 7 august, cea mai recenta data disponibila.
Temperatura medie din iulie a atins chiar si 9-10 C in parti limitate din Dronning Maud Land si o parte din estul Marii Weddell.
Anomaliile zilnice de temperatura apar adesea in timpul iernii Antarcticii, dar „ceea ce este remarcabil sunt temperaturile ridicate prelungite. Cifrele initiale sugereaza ca ar putea fi o iarna exceptional de calda in Antarctica”, a spus Caton Harrison.
Antarctica este cel mai rece, vantos si cel mai putin populat continent de pe planeta, dar si el este afectat de incalzirea globala. Caldura extrema de pe continent are mize mari, in special ca declansator al pierderilor mai mari de gheata.
Potrivit unui studiu publicat in iunie in jurnalul Nature Geoscience, oamenii de stiinta au descoperit un nou punct critic al „topirii fugitive” a straturilor de gheata antarctice, cauzata de apa calda a oceanului care patrunde intre gheata si pamantul pe care se afla.
Odata cu cresterea temperaturii oceanelor din cauza incalzirii globale cauzate de oameni, calotele de gheata antarctice se topesc, ducand la o crestere a nivelului marii la nivel global si punand in pericol comunitatile de coasta.