Planurile Ucrainei pentru teritoriile ocupate in Rusia: „Cream o zona sanitara”

externe

Volodimir Zelenski

Ucraina vrea sa creeze o „zona tampon” si „coridoare umanitare” in regiunea rusa Kursk, unde fortele sale au lansat o ofensiva fara precedent la 6 august, au anuntat miercuri ministri din guvernul de la Kiev, citati de AFP.

„Crearea unei zone tampon in regiunea Kursk este o masura ce vizeaza protejarea comunitatilor noastre de la frontiera de bombardamentele ostile zilnice”, a declarat ministrul de interne, Igor Klimenko, pe aplicatia de mesagerie Telegram.

Populatia civila rusa din „localitatilor situate in zona operatiunii de aparare a fost abandonata de Rusia” si este privata de „lucrurile cele mai elementare”, a adaugat el, precizand ca la Kiev sunt in curs pregatiri pentru livrarea de alimente, apa potabila, medicamente si produse de igiena.

Aproape simultan, vicepremierul Irina Veresciuk a anuntat deschiderea de coridoare umanitare in aceeasi regiune rusa in care zeci de mii de civili au fugit din calea luptelor.

„Fortele noastre militare intentioneaza (…) sa deschida coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, atat spre Rusia, cat si spre Ucraina”, a indicat ea de asemenea pe Telegram.

Agentia de presa Unian il citeaza in acest sens pe presedintele Volodimir Zelenski care vorbeste despre „crearea unei zone sanitare” in regiunea rusa Kursk de catre Ucraina ca despre un fapt implinit.

„Ucrainenii se protejeaza pe ei insisi si vietile oamenilor lor din comunitatile de la granita, continuand sa desfasoare actiuni intense pe teritoriul Rusiei”, a spus Zelenski la finalul unei reuniuni speciale cu ministri ai cabinetului de la Kiev la care au fost discutate masurile de stabilizare in regiunea Kursk. El a adaugat ca „fortele noastre respecta cu strictete cerintele conventiilor internationale si ale dreptului international umanitar”.

In aceasta „zona sanitara” din regiunea Kursk vor avea acces reprezentantii Crucii Rosii, ONU si ai altor organizatii umanitare internationale pentru a desfasura activitati specifice, noteaza Unian.

La finalul reuniunii prezidate de Volodimir Zelenski, avocatul ucrainean al poporului, Dmitro Lubinet, a explicat intr-o declaratie de presa ca „in exercitarea dreptului sau la autoaparare, in conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, Ucraina are dreptul nu numai de a se apara, ci trebuie sa respecte toate conventiile internationale si exigentele dreptului international umanitar”.

„Prin urmare, armata noastra, in scopul autoapararii, a creat o ‘zona sanitara’ pe teritoriul regiunii Kursk”, a declarat Lubinet, citat de Unian.

Forte ucrainene mecanizate au intrat pe 6 august in regiunea Kursk, de la frontiera cu Ucraina, luand trupele ruse prin surprindere.

Dupa luni de retragere in fata trupelor ruse pe frontul din estul Ucrainei, aceasta operatiune militara este cea mai mare incursiune a unei armate straine pe teritoriul rus de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, subliniaza Agerpres.

La randul sau, armata rusa anunta aproape zilnic zadarnicirea tentativelor ucrainene de avansare, iar presedintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale sa „alunge” fortele ucrainene de pe teritoriul national.

Luptele au dus la evacuarea a zeci de mii de civili de pe ambele parti ale frontierei.

Ministerul ucrainean de Externe a subliniat ca Ucraina nu este interesata de „capturarea” de teritoriu in regiunea Kursk a Federatiei Ruse, ci doreste sa protejeze vietile oamenilor sai, incursiunea avand ca scop de a forta inamicul sa-si disloce forte din regiunea Donetk, unde armata ucraineana este in retragere, si sa-i perturbe logistica.

Anuntul Kievului privind crearea unei „zone sanitare” in regiunea rusa Kursk intervine dupa ce presedintele rus Vladimir Putin daduse ordin in luna mai armatei sale sa creeze o astfel de zona in regiunea ucraineana Harkov, pentru a proteja in special regiunea rusa Belgorod de bombardamentele ucrainene. La fel ca acum in regiunea Kursk, trupele ruse au profitat de vulnerabilitatile de aceasta data ale armatei ucrainene in acel sector si au avansat rapid, cucerind mai multe localitati, dar au pierdut din ritm dupa primele saptamani de ofensiva.

Potrivit Institutului pentru Studierea Razboiului (ISW), Ucraina controla marti cel putin 800 de kilometri patrati in regiunea Kursk. Dar comandantul-sef al armatei ucrainene, Oleksandr Sirski, afirma ca circa 1.000 de km2 s-ar afla sub control ucrainean in aceasta regiune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: