China depune din nou cerere de construire a unei mari ambasade la Londra. Propunerea a fost respinsa in 2022 pe „motive de securitate”

externe

China a trimis din nou catre consiliul local din Tower Hamlets planurile de a construi o noua mare ambasada langa Turnul Londrei, un proiect contestat, care ar putea testa modul in care noul guvern laburist gestioneaza relatiile cu a doua economie din lume dupa ani de tensiuni si dispute diplomatice, potrivit Reuters.

Beijingul a trimis luna trecuta consiliului o noua cerere de planificare, la aproape doua saptamani dupa ce noul guvern a preluat puterea pe 5 iulie, potrivit documentelor de pe site-ul consiliului.

Documentele de planificare arata ca decizia consiliului de a respinge propunerile in decembrie 2022 din motive de securitate si impactul asupra rezidentilor a fost „nefondata” si „fara nicio baza in politica de planificare”.

China a ratat anul trecut un termen limita pentru a face apel impotriva deciziei, cand au existat tensiuni cu guvernul de atunci condus de Partidul Conservator din cauza suspiciunilor cu privire la spionajul cibernetic chinez si drepturile omului.  Insa China a avut intotdeauna optiunea de a retrimite o noua cerere.

Desi cererea de planificare va fi analizata initial de consiliul Tower Hamlets, guvernul national s-ar putea implica daca propunerea este respinsa din nou si China face apel.

Consiliul a spus ca echipa sa de planificare a analizat cererea, dar ca este prea devreme pentru a spune cand va fi luata o decizie.

China a acuzat Marea Britanie ca exagereaza acuzatiile despre spionii chinezi si atacurile cibernetice.

Partidul Laburist, sub conducerea premierului Keir Starmer a acordat prioritate intaririi relatiilor post-Brexit cu Uniunea Europeana, dar a declarat ca va efectua un audit al relatiei bilaterale cu China pentru a intelege si a raspunde provocarilor si oportunitatilor pe care le prezinta Beijingul.

China a anuntat pentru prima data planuri de a construi o noua ambasada a Londrei in 2018, in concordanta cu influenta sa diplomatica din ce in ce mai mare, cumparand teren pe fostul sit al Monetariei Regale – producatorul de monede britanice – pentru aproximativ 250 de milioane de lire sterline.

Ambasada ar fi cea mai mare legatie diplomatica a Chinei din Europa si aproape de doua ori mai mare decat cea din Washington. Acest lucru i-a determinat pe unii politicieni britanici si oficiali de securitate sa avertizeze ca o ambasada mai mare si mai multi diplomati chinezi ar putea facilita cresterea numarului de spioni in tara, au declarat oficialii pentru Reuters.

In schimb, oficialii chinezi si-au exprimat frustrarea fata de guvernul britanic din cauza esecului sau de a contribui la obtinerea permisului de planificare la intalnirile la nivel oficial, au declarat persoanele implicate in aceste discutii.

La inceputul acestui an, oficialii britanici si chinezi au avut cel putin o intalnire pentru a discuta acest subiect.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: