Presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva urmareste un „parteneriat pe termen lung” cu China, fara a compromite relatiile cu SUA

externe

Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat miercuri ca va discuta despre un „parteneriat strategic pe termen lung” cu China atunci cand se va intalni cu omologul sau chinez Xi Jinping la sfarsitul acestui an in Brazilia, informeaza Reuters.

In cadrul unui eveniment, Lula a mentionat ca Beijingul, principalul partener comercial al Braziliei, isi propune sa discute cu tara sud-americana despre initiativa sa Belt and Road. El a semnalat ca Brazilia va fi deschisa sa se alature initiativei.

Liderul de stanga il va primi pe Xi pentru o vizita de stat la Brasilia, dupa summitul liderilor G20 de la Rio de Janeiro din noiembrie.

Lula a remarcat, insa, ca nu doreste ca legaturile tarii sale cu China sa compromita relatia sa cu Statele Unite. Brazilia si SUA sunt cele mai mari doua democratii din emisfera vestica.

„Vrem ca economia noastra sa fie mai puternica ca niciodata, asa ca trebuie sa gasim parteneri. Sa nu credeti ca vreau sa lupt cu SUA. Dimpotriva, vreau SUA de partea noastra la fel de mult cum vreau China”, a spus Lula.

Brazilia si China sunt ambele membre ale grupului BRICS al marilor economii emergente.

De asemenea Lula a spus ca urmeaza sa viziteze Japonia in martie 2025, pe fondul eforturilor guvernului sau de a consolida legaturile diplomatice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: