Vremea extrema trimite turistii in zone mai racoroase

externe

grecia

Incendiile si valurile de caldura din aceasta vara au silit mai multi turisti sa caute sa-si petreca vacantele in nordul Europei si in Alaska pentru a invinge caldura, conform Reuters.

22 iulie a fost cea mai calduroasa zi din lume inregistrata pana acum si unii oameni de stiinta spun ca 2024 ar putea depasi 2023 ca fiind cel mai fierbinte an.

Companiile de turism au observat acest lucru. Operatorii de croaziera, companiile hoteliere si companiile aeriene adauga destinatii si locuri de cazare pentru a satisface cererea in crestere pentru destinatii mai racoroase.

Norwegian Air a declarat in iulie ca a stabilit 10 noi rute intre nordul Norvegiei si orasele europene. „Suntem entuziasmati de interesul crescand pentru destinatiile din nordul Europei”, a declarat Geir Karlsen, CEO Norwegian Air.

Pe 13 iulie, Norwegian Cruise Line Holdings a anuntat pentru 2026 noi itinerarii la bordul a sase nave, in Canada, Alaska si Noua Anglie. Royal Caribbean Group a anuntat ca si-a marit capacitatea pentru Alaska in aceasta vara.

„Impactul climei asupra industriei turismului este gradual, spre deosebire schimbarile pe care trebuie sa le faca o companie, insa companiile se adapteaza treptat, unele mai repede decat altele”, a declarat Patrick Scholes, analist de capital la Truist.

Sosirile aeriene interne in Alaska in aceasta vara au crescut cu 10%, datorita unei cresteri de 30% a sosirilor din Dallas, Texas, potrivit companiei de date ForwardKeys. Locuitorii din Texas au temperaturi ridicate inca din luna mai.

Numarul de bilete de avion emise in luna iunie pentru sosiri internationale in Norvegia, Irlanda si Suedia in aceasta vara a crescut cu 19%, 13% si, respectiv, 11%, a spus ForwardKeys.

Unitatile de cazare simt si ele aceste schimbari. Compania de inchiriere de vacanta Airbnb a inregistrat o crestere de 15% a cautarilor de sejururi de vara in Norvegia, Suedia si Alaska in prima jumatate a anului 2024.

Agentia de turism de lux Virtuoso a declarat ca rezervarile sale in aceasta vara pentru Canada au crescut cu 20%.
Hyatt intentioneaza sa isi dubleze numarul hotelurilor din Canada pana la sfarsitul anului 2026, deoarece Toronto si Montreal inregistreaza o crestere a calatoriilor in timpul verii.

Cu toate acestea, cererea in crestere pentru destinatii mai racoroase nu a afectat calatoriile in zone calduroase.

„Destinatiile din sudul Europei raman foarte atractive”, a declarat Olivier Ponti, director de analiza la ForwardKeys. Sosirile internationale in iunie in sudul Europei au crescut cu 8%, a spus el.

Calatorii din Marea Britanie cauta in continuare destinatii calde mediteraneene, dar anotimpurile de primavara si toamna devin din ce in ce mai atragatoare, a declarat Sean Tipton, purtator de cuvant al grupului britanic de agentii de turism ABTA. „Oamenii calatoresc primavara mai devreme si toamna mai tarziu, partial pentru ca august este prea cald pentru ei”, a spus Tipton.

Ocuparea hotelurilor din Italia in martie si mai s-a dublat aproximativ in comparatie cu aceleasi luni din 2019, a declarat firma de analiza a calatoriilor Key Data.

Faptul ca numarul turistilor in zonele aglomerate scade in timpul verii, poate insemna ca rezidentii trebuie sa se ocupe de turisti pe tot parcursul anului, a declarat Melanie Brown, de la Key Data. „Exista trafic pe tot parcursul anului in destinatiile in care inainte exista trafic timp de noua saptamani”, a spus ea.

Cu un sezon de vara mai lung, companiile de turism s-ar putea confrunta cu greutati in a gasi suficienti angajati pe o piata a fortei de munca mai restransa, a spus Brown.

Virtuoso spune ca rezervarile sale in Grecia au scazut cu 17%.

Yannis Hatzis, presedintele federatiei hotelierelor din Grecia, a declarat ca locurile de cazare de lux au simtit scaderile.
Din ianuarie pana in mai, sosirile straine in Grecia au crescut cu aproape 21%, dar sosirile din Statele Unite au scazut cu 19% pana in mai, potrivit Bancii Greciei.

Grecia a inregistrat cele mai calde luni iunie si iulie, potrivit institutului de cercetare Observatorul National din Atena, deoarece incendiile au fortat mii de oameni sa-si paraseasca casele.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: