Bataie ca-n filme in parlamentul turc, in cursul dezbaterii privind un deputat din opozitie incarcerat – VIDEO

externe

bataie, parlament, turc

O bataie ca-n filme a izbucnit vineri in parlamentul Turciei, cand un deputat al opozitiei a fost atacat dupa ce a cerut ca un coleg al sau, incarcerat sub acuzatia de organizare a protestelor antiguvernamentale, dar de atunci ales deputat, sa fie admis in adunare.

Imaginile video au aratat deputati ai partidului de guvernamant AKP grabindu-se sa il loveasca pe Ahmet Sik la pupitru, in timp ce alti zeci de parlamentari s-au alaturat incaierarii, unii incercand sa ii retina pe altii. Sangele a stropit treptele albe ale podiumului vorbitorului.

Potrivit Reuters, Atalay a fost condamnat la 18 ani de inchisoare in 2022, dupa ce a fost acuzat ca a incercat sa rastoarne guvernul prin presupusa organizare a protestelor nationale din Parcul Gezi in 2013, impreuna cu filantropul Osman Kavala, de asemenea incarcerat, si alte sase persoane. Toti neaga acuzatiile.

In ciuda incarcerarii sale, Atalay a fost ales in parlament in luna mai a anului trecut pentru a reprezenta Partidul Muncitorilor din Turcia (TIP). Parlamentul i-a retras mandatul, dar la 1 august Curtea Constitutionala a declarat excluderea sa nula si neavenita.

„Nu suntem surprinsi ca il numiti terorist pe Can Atalay, la fel cum faceti cu toti cei care nu sunt de partea voastra”, le-a spus Sik parlamentarilor AKP intr-un discurs. „Dar cei mai mari teroristi sunt cei care stau in aceste locuri”, a adaugat el.

Vicepresedintele parlamentului a declarat o pauza dupa bataie. Dupa o pauza de peste trei ore, sedinta s-a reluat, de data aceasta sub presedintia presedintelui parlamentului si nu a adjunctului sau.

In cadrul unui vot, Parlamentul l-a mustrat pe Sik de la TIP pentru declaratiile sale impotriva AKP, iar Alpay Ozalan de la AKP a fost, de asemenea, mustrat pentru agresiunea sa fizica asupra lui Sik.

Incaierarile, desi rare, nu sunt o raritate in parlamentul turc. In iunie, parlamentarii AKP s-au incaierat cu parlamentarii pro-kurzi ai Partidului DEM cu privire la retinerea si inlocuirea unui primar al Partidului DEM din sud-estul Turciei pentru presupuse legaturi cu militantii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: