Kremlinul sustine ca podul Kerci din Crimeea ar fi fost atacat de ucraineni cu 12 rachete ATACMS

externe

Kerci, rachete, ATACMS, atac, Crimeea

Ministerul rus al Apararii a declarat ca podul Kerci din Crimeea ar fi fost atacat de 12 rachete ATACMS in noaptea de 15-16 august.

Ministerul rus al Apararii sustine ca toate rachetele ar fi fost doborate. Cu toate acestea, ministerul, ca de obicei, nu a furnizat nicio dovada care sa sustina aceasta afirmatie, scrie Ukrainska Pravda.

In noaptea de 15 spre 16 august, rusii au raportat ca traficul pe podul din Crimeea a fost suspendat, insa acesta a fost reluat doar patru ore mai tarziu. In plus, canalele Telegram au raportat explozii in Ceornomorske si Kamianka, langa Simferopol, precum si avertizari de raid aerian si schimburi de focuri in Feodosiia.

Ulterior, ministerul rus al Apararii a declarat ca mai multe nave de suprafata fara echipaj si drone au atacat Crimeea ocupata temporar in noaptea de 15-16 august.

Rusia, care a ocupat peninsula ucraineana Crimeea in 2014, a construit ulterior un pod peste stramtoarea Kerci. Podul Crimeei are doua puncte de trecere (auto si feroviar) care leaga Crimeea de Rusia. Ucraina a subliniat in mod repetat ilegalitatea acestei treceri si a declarat ca este o tinta legitima pentru fortele sale armate.

Au existat cel putin doua atacuri reusite asupra podului din Crimeea. Primul atac a avut loc in dimineata zilei de 8 octombrie 2022, a doua zi dupa cea de-a 70-a aniversare a lui Vladimir Putin. Acesta a implicat un camion cu explozibili.

Al doilea atac asupra podului a fost efectuat de Ucraina in noaptea de 16-17 iulie 2023, cu drone navale de suprafata, intr-o operatiune denumita, ca si dronele, Sea Baby.

Ulterior, s-a aflat ca rusii instalasera barje la sud de podul Crimeii care ar fi trebuit sa devina „baricade” menite sa acopere podul impotriva dronelor navale ucrainene.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: