In Europa au fost semnalate primele cazuri de „febra lenesului”, boala transmisa prin intepaturile de tantar

externe

virus, febra lenesului, Europa, cazuri

Virusul Oropouche, o boala asemanatoare cu Zika, numit popular „febra lenesului” a fost detectat pentru prima data in Europa, afectand pana in prezent mai multe persoane, in Spania, Italia si Germania.

In iunie si iulie, 19 cazuri de infectie au fost raportate in randul calatorilor care s-au intors in aceste tari din Cuba sau Brazilia, conform Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC).
Boala, transmisa in special de tantari, dar si de o specie de musculita, provoaca simptome similare cu Zika: febra brusca, dureri musculare, sensibilitate la lumina, dureri oculare, varsaturi si eruptii cutanate.

In aproximativ 4% din cazuri, virusul poate afecta sistemul nervos, provocand inflamatii in jurul maduvei spinarii si al creierului sau chiar in interiorul creierului. De obicei, pacientii se recupereaza in cateva zile pana la o luna.

ECDC a mentionat ca prognosticul pentru recuperare este bun, iar cazurile fatale sunt extrem de rare. Totodata, s-au raportat cazuri recente in Brazilia care sugereaza ca virusul ar putea afecta sarcina, provocand complicatii precum pierderea sarcinii si microcefalie, dar aceste legaturi sunt inca in curs de investigare.

Virusul Oropouche a fost identificat pentru prima data in 1955 in Trinidad si Tobago si a provocat epidemii in America de Sud, America Centrala si Caraibe. In acest an, focare au fost raportate in Brazilia, Bolivia, Columbia si Peru, iar Cuba a avut primele cazuri confirmate inregistrate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: