Josep Borrell prezice o „criza grava” pentru Venezuela daca Maduro nu dovedeste ca a castigat alegerile

externe

opozitie, Venezuela, mitinguri

Reprezentantul Uniunii Europene pentru Externe si Securitate, Josep Borrell, a avertizat despre o posibila „criza grava” in Venezuela daca dictatorul Nicolas Maduro nu probeaza ca a castigat alegerile de luna trecuta, relateaza Euractiv.

In cadrul unui eveniment din orasul Santander din nordul Spaniei, diplomatul de varf al UE a remarcat ca datele opozitiei venezuelene difera semnificativ de rezultatele alegerilor „oficiale”.

„Daca Maduro insista ca a castigat si nu vrea sa inteleaga ca pentru comunitatea internationala fara verificare rezultatele alegerilor nu pot fi recunoscute, Venezuela ar putea intra intr-o criza grava – incercam cu totii sa prevenim acest lucru”, a spus el.

Borrell a cerut monitorizarea evenimentelor din Venezuela in zilele urmatoare, amintind ca peste 2.000 de persoane au fost deja arestate in tara, in timp ce represiunea impotriva manifestantilor se intensifica.

El si-a exprimat, de asemenea, increderea ca comunitatea internationala va continua sa faca presiuni asupra regimului Maduro.

Consiliul Electoral din Venezuela l-a declarat oficial pe Nicolas Maduro, aflat la putere din 2013, castigatorul alegerilor din 28 iulie. Opozitia spune ca, dupa numararea a aproximativ 90% din voturi, candidatul Edmundo Gonzalez a castigat.

Dupa alegeri, sustinatorii lui Gonzalez au iesit in strada, ceea ce a dus la suprimarea demonstratiilor de catre fortele de securitate si bandele armate proguvernamentale.

Secretarul de stat Anthony Blinken a declarat ca SUA il considera pe Gonzalez castigatorul alegerilor din Venezuela. Si o serie de tari europene si nu numai au cerut Venezuelei sa publice rezultatele complete ale votului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: