Oceanul Atlantic se raceste intr-un ritm record si nimeni nu stie cauzele. Impact asupra climei din intreaga lume
Dupa mai bine de un an de temperaturi globale record ale apei, Oceanul Atlantic se raceste mai rapid decat s-a inregistrat vreodata, ceea ce ar putea avea un impact asupra vremii din intreaga lume, transmite New Scientist.
In ultimele trei luni, trecerea de la temperaturi ridicate la temperaturi scazute in Oceanul Atlantic ecuatorial s-a produs cu o viteza record. Aceste evenimente consecutive ar putea avea efecte de propagare asupra vremii din intreaga lume.
„Incepem sa observam ca temperatura medie globala a oceanelor scade putin”, spune Pedro DiNezio de la Universitatea Colorado Boulder. Potrivit US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), temperaturile globale de la suprafata apei in luna iulie a anului trecut au fost usor mai scazute decat in iulie 2023 – punand capat unei serii de 15 luni de temperaturi oceanice medii record.
Conform celor mai recente previziuni ale NOAA, fenomenul El Nino din Pacific s-a estompat in luna mai, iar intre septembrie si noiembrie este probabil sa apara conditii La Nina mai reci decat media. Acest lucru este cauzat in parte de intensificarea alizeelor, care permit apei mai reci sa iasa din adancurile oceanului.
El Nino, pe de alta parte, este asociat cu vanturi alizee mai slabe care reduc fluxul de apa rece. Acest ciclu multianual se numeste El Nino-Oscilatia sudica (ENSO) si este una dintre principalele surse de variabilitate naturala a climei globale.
Desi are o influenta mult mai redusa asupra climei, Oceanul Atlantic ecuatorial fluctueaza, de asemenea, intre „Ninos” calzi si „Ninas” reci la fiecare cativa ani. La fel ca ENSO, si aceasta oscilatie este adesea asociata cu puterea alizeelor.
Ca si in Pacific, in Atlanticul ecuatorial s-au inregistrat conditii Nino neobisnuit de calde in cea mai mare parte a anului 2023, iar temperaturile de la suprafata marii de la inceputul acestui an au fost cele mai ridicate din ultimele decenii. „Este cel mai recent episod dintr-o serie de evenimente pentru un sistem climatic care a deviat de pe sine de mai multi ani”, spune Michael McPhaden de la NOAA.
In ultimele trei luni, temperaturile din acea parte a Atlanticului s-au racit mai rapid decat oricand in inregistrarile care dateaza din 1982. Aceasta schimbare brusca a creat perplexitate deoarece alizeele puternice care in mod normal determina o astfel de racire nu s-au dezvoltat, spune Franz Philip Tuchen de la Universitatea Miami din Florida. „Am parcurs lista mecanismelor posibile si nimic nu se potriveste pana acum”.
Cele doua La Nina potentiale sunt susceptibile de a influenta tiparele meteorologice din intreaga lume datorita efectelor lor asupra temperaturii si umiditatii. O La Nina din Pacific este in general asociata cu vreme uscata in vestul SUA si cu vreme umeda in Africa de Est, in timp ce o La Nina din Atlantic tinde sa reduca precipitatiile in regiunea Sahel din Africa si sa le sporeasca in unele parti ale Braziliei.
Cele doua cicluri La Nina ar putea avea, de asemenea, influente opuse asupra sezonului de uragane din Oceanul Atlantic: La Nina din Pacific ar trebui sa creasca probabilitatea aparitiei uraganelor in Oceanul Atlantic in septembrie, dar La Nina din Oceanul Atlantic ar putea slabi anumite conditii, cum ar fi activitatea undelor atmosferice, necesare formarii uraganelor.
De asemenea, ciclurile s-ar putea influenta reciproc in mod direct. Este dificil de prezis cum anume, dar exista motive sa credem ca La Nina din Atlantic ar putea intarzia dezvoltarea La Nina in Pacific, incetinind efectele sale de racire asupra climei globale, spune McPhaden: „Ar putea exista o lupta intre Pacific care incearca sa se raceasca si Atlantic care incearca sa se incalzeasca”.