Inca un soldat nord-coreean a dezertat in Sud

externe

Un soldat nord-coreean a dezertat, marti, in Coreea de Sud, trecand granita militarizata din partea de est a peninsulei coreene, a declarat agentia sud-coreeana de presa Yonhap.

Armata sud-coreeana l-a detectat pe soldat si a efectuat o operatiune pentru a-l ajuta sa ajunga in sud. Se crede ca nord-coreeanul, purtand o uniforma militara, a mers spre sud pe o poteca situata langa drumul Donghae de-a lungul coastei de est – unul dintre cele doua drumuri care leaga cele doua Corei, unde Nordul a instalat mine si a eliminat luminile stradale.

Sefii Statului Major Interarme (JCS) au confirmat dezertarea militarului si au spus ca autoritatile relevante desfasoara o ancheta cu privire la modul in care a avut loc dezertarea. Nu au oferit mai multe detalii despre dezertor.

Nu au fost detectate pana acum miscari neobisnuite ale armatei nord-coreene, a adaugat JCS.

Dezertarea a survenit la doar 12 zile dupa ce un rezident nord-coreean a dezertat in sud, traversand zona neutra a estuarului raului Han, situata la vest de granita terestra intercoreeana.

De la mijlocul lunii iulie, Coreea de Sud transmite zilnic emisiuni anti-Phenian la scara larga, inclusiv stiri si muzica K-pop, prin difuzoarele sale montate la granita, ca raspuns la lansarile repetate din Nord de baloane cu gunoi.

Campania a inclus stiri despre dezertarea unui fost diplomat nord-coreean de la ambasada Phenianului in Cuba, precum si un mesaj prin care ii indeamna pe soldatii nord-coreeni sa evadeze din „vietile lor asemanatoare sclaviei”.

Se crede ca emisiunile se aud in zonele din prima linie, unde trupele au fost dislocate din aprilie pentru a planta mine si a ridica ziduri presupuse a fi bariere antitanc, ca parte a eforturilor de a descuraja rezidentii si soldatii nord-coreeni sa treaca granita.

Dupa dezertarea din 8 august, un oficial JCS a spus ca este nevoie de analize suplimentare pentru a determina daca emisiunile au influentat miscarea.

Incepand cu 28 mai, Coreea de Nord a lansat peste 3.600 de baloane cu gunoi, ca raspuns la baloanele care transportau pliante anti-Phenian trimise peste granita de dezertorii nord-coreeni in Coreea de Sud.

Fluxul de dezertori nord-coreeni a continuat pe fondul penuriei cronice de alimente si al opresiunii politice dure din Nord.

In prima jumatate a anului, numarul dezertorilor nord-coreeni sositi in Sud a ajuns la 105, in usoara crestere fata de anul precedent, cand au fost 99.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: