Cadavrul miliardarului Mike Lynch a fost gasit pe iahtul scufundat in Sicilia

externe

Cinci cadavre au fost gasite miercuri la bordul epavei scufundate a iahtului de lux apartinand sotiei magnatului britanic Mike Lynch, au declarat surse apropiate operatiunii de salvare citate de Reuters.

Trei dintre cadavre au fost aduse la mal si duse la spitalele din apropiere pentru identificare oficiala. Inca doua au fost aduse la tarm seara.

Publicatia Daily Telegraph a anuntat ca doi dintre morti erau Lynch si fiica lui in varsta de 18 ani. Autoritatile locale din Sicilia au refuzat sa comenteze informatia.

Potrivit sefului agentiei de protectie civila din Sicilia, Salvatore Cocina, citat de The Guardian, cautarile s-au incheiat  si vor fi reluate joi. El a confirmat ca cinci cadavre au fost gasite, dar doar patru au fost recuperate. O persoana ramane disparuta, a adaugat Cocina.

Bayesian, un superyacht de 56 de metri lungime sub pavilion britanic, transporta 22 de persoane si a ancorat in largul portului Porticello, cand a fost lovit de o furtuna puternica luni dimineata in jurul orei 5.

Lynch, in varsta de 59 de ani, era unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori in domeniul tehnologiei din Marea Britanie si si-a invitat prieteni sa i se alature pe iaht pentru a sarbatori recenta sa achitare intr-un proces pentru frauda intentat in SUA.

Pe langa Lynch si fiica sa, celelalte persoane care erau disparute au fost Judy si Jonathan Bloomer, un presedinte neexecutiv al Morgan Stanley International si avocatul Chris Morvillo de la firma de avocatura Clifford Chance si sotia sa, Neda Morvillo.

In ultimele doua zile salvatorii au cautat in interiorul iahtului scufundat. Se credea ca victimele erau prinse in cabine, la care s-a dovedit extrem de greu de ajuns, scafandrii putand ramane in nava doar 8-10 minute inainte de a fi nevoiti sa iasa din nou la suprafata.

Cincisprezece persoane au reusit sa scape de pe iaht inainte ca acesta sa se rastoarne, in timp ce cadavrul bucatarului de la bord, cetateanul canadiano-antiguan Recaldo Thomas, a fost gasit langa epava la cateva ore dupa dezastru.

Bayesian zace pe o parte la o adancime de aproximativ 50 de metri, aparent in mare parte intact.

Pe langa echipa de scafandri, paza de coasta a desfasurat un vehicul operat de la distanta pentru a scana fundul marii si a face fotografii si videoclipuri subacvatice despre care a spus ca ar putea oferi „elemente utile si in timp util” procurorilor care ancheteaza dezastrul.

Paza de coasta a chestionat supravietuitorii, inclusiv pe capitanul iahtului, si pasagerii de pe iahtul care era ancorat langa acesta, care au fost martori la scufundarea navei, au spus surse judiciare.

Nimeni nu este cercetat momentan, au adaugat surse.

Expertii nu au putut explica cum o nava mare de lux, despre care se presupune ca are accesorii si caracteristici de siguranta de top, s-ar fi putut scufunda in cateva minute, dupa cum au relatat martorii. Iahtul ancorat langa el a scapat nevatamat de furtuna.

Bayesian, care era detinut de sotia lui Lynch, a fost construit in 2008 de constructorul naval italian Perini si ultima reamenajare a avut loc in 2020. Avea cel mai inalt catarg din aluminiu din lume, masurand 72 de metri, potrivit producatorilor sai.

Lynch a fost numit Bill Gates al Marii Britanii. El a construit cea mai mare firma de software din Marea Britanie, Autonomy, care a fost vanduta catre HP pentru 11 miliarde de dolari in 2011, dupa care, gigantul tehnologic din SUA l-a acuzat de frauda, ceea ce a dus la un proces indelungat.

El a fost achitat de toate acuzatiile de catre un juriu din San Francisco in iunie. Morvillo il reprezentase la proces, in timp ce Bloomer a fost unul dintre martorii sai.

Capitanul lui Bayesian, James Cutfield, un neo-zeelandez in varsta de 51 de ani, care a supravietuit naufragiului, a fost un „foarte bun marinar” si „foarte respectat” in Marea Mediterana, a declarat fratele sau Mark pentru The New Zealand Herald.

Matthew Schanck, presedintele Maritime Search and Rescue Council, o organizatie non-profit din Marea Britanie care antreneaza salvatorii pe mare, a declarat ca Bayesian a fost victima unui incident cu „impact mare” legat de vreme. „Daca ar fi fost o tornada, ceea ce si pare sa fi fost, este ceea ce as clasifica drept un eveniment lebada neagra”, a spus el pentru Reuters, adica un fenomen rar si imprevizibil.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: